Printer Friendly Version Obeležen Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu @ 10 May 2023 08:03 AM

Dana 09.05.2023. godine u Banja Luci obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, u organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Republike Srpske.

Ceremonija obeležavanja je započeta maršom „Besmrtnog puka“ iz parka Petar Kočić do Trga palih boraca, a nastavljena polaganjem venaca na Spomenik žrtvama fašizma.

U ime institucija Republike Srpske vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, delegacija Vlade Republike Srpske, delegacija grada Banja Luke. Vence su položili i delegacija Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara, ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, predstavnici SUBNOR-a, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se tom prilikom obratio prisutnima i rekao da je istorija srpskog naroda stradalačka i časna, istorija narodne pobede i da je R. Srpska antifašistički projekat. Istakao je da su pored narodnooslobodilačke vojske koja je bila nesumnjivo antifašistička, Srbi imali i otadžbinski pokret.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se 9. maja u znak sećanja na taj datum 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke, čime je završen Drugi svetski rat u Evropi.

Obeležavanju Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, prisustvovali su i venac položili ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci generalni konzul Miloš Vujić i konzul Dragan Protić.