Printer Friendly Version Обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату @ 10 May 2023 07:58 AM

Дана 09.05.2023. године у Бања Луци обележен је Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, у организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Републике Српске.

Церемонија обележавања је започета маршом „Бесмртног пука“ из парка Петар Кочић до Трга палих бораца, а настављена полагањем венаца на Споменик жртвама фашизма.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, делегација Владе Републике Српске, делегација града Бања Луке. Венце су положили и делегација Министарства безбедности у Савету министара, руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов, представници СУБНОР-а, представници организација проистеклих из протеклог рата.

Председник Републике Српске Милорад Додик се том приликом обратио присутнима и рекао да је историја српског народа страдалачка и часна, историја народне победе и да је Р. Српска антифашистички пројекат. Истакао је да су поред народноослободилачке војске која је била несумњиво антифашистичка, Срби имали и отаџбински покрет.

Дан победе над фашизмом обележава се 9. маја у знак сећања на тај датум 1945. године када је ступила на снагу безусловна капитулација нацистичке Немачке, чиме је завршен Други светски рат у Европи.

Обележавању Дана победе над фашизмом у Другом светском рату, присуствовали су и венац положили испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци генерални конзул Милош Вујић и конзул Драган Протић.