Printer Friendly Version Dani Vlade S. Miloševića – Hilandar kao nadahnuće @ 26 April 2023 12:06 PM

U Kulturnom centru Banski dvor u Banja Luci, dana 25.04.2023. godine, u sklopu programa obeležavanja tradicionalne manifestacije „Dani Vlade S. Miloševića“, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. Porfirija i pod pokroviteljstvom Predsednika Republike Srpske i Predsednika Republike Srbije, održan je koncert pod nazivom „Hilandar kao nadahnuće“, združenog simfonijskog orkestra RTS i orkestra Akademije umetnosti Univerziteta u Banja Luci, kojim su dirigovali Branka Radošević Mitrović i Dejan Savić.

Tokom manifestacije je premijerno izvedena svečana poema za simfonijski orkestar Vlade S. Miloševića pod nazivom „Hilendar“, koju je napisao po povratku sa Svete gore i koja je „ležala u paučini“, a ideja da se zvučno obelodani potakla je od Visokoprepodobnog arhimandrita Metodija, igumana manastira Hilandar. Poseban motiv da muzičko delo bude izvedeno u 2023. godini je 825 godina od osnivanja manastira Hilandar, 50 godina od nastanka partiture „Hilendar“ i 25 godina od osnivanja Akademije umetnosti Univerziteta u Banja Luci. Takođe je izveden i koncert za klavir i simfonijski orkestar akademika Svetislava Božića „Noć u Hilandaru“ u izvođenju soliste Aleksandra Sinčuka, laureata mnogobrojnih međunarodnih pijanističkih takmičenja. Osvnovni cilj i svrha poduhvata je šire predstavljanje značaja i neprocenjive duhovne i kulturne riznice Hilandara, a drugi deo programa predviđen je za 27. april u Velikoj dvorani Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Koncertu „Hilandar kao nadahnuće“ u Banskom dvoru su između ostalih prisustvovali Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, gradonačelnik Banja Luke, Draško Stanivuković, iguman manastira Hilandar, Visokoprepodobni arhimandrit Metodije, kao i druge visoke zvanice, a ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovali su generalni konzul Miloš Vujić, vicekonzul Dejan Zafirov i konzularni službenik Aleksandra Gatarić.