Printer Friendly Version Дани Владе С. Милошевића – Хиландар као надахнуће @ 26 April 2023 12:04 PM

У Културном центру Бански двор у Бања Луци, дана 25.04.2023. године, у склопу програма обележавања традиционалне манифестације „Дани Владе С. Милошевића“, са благословом Његове Светости Патријарха српског Г. Порфирија и под покровитељством Председника Републике Српске и Председника Републике Србије, одржан је концерт под називом „Хиландар као надахнуће“, здруженог симфонијског оркестра РТС и оркестра Академије уметности Универзитета у Бања Луци, којим су дириговали Бранка Радошевић Митровић и Дејан Савић.

Током манифестације је премијерно изведена свечана поема за симфонијски оркестар Владе С. Милошевића под називом „Хилендар“, коју је написао по повратку са Свете горе и која је „лежала у паучини“, а идеја да се звучно обелодани потаклa је од Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландар. Посебан мотив да музичко дело буде изведено у 2023. години је 825 година од оснивања манастира Хиландар, 50 година од настанка партитуре „Хилендар“ и 25 година од оснивања Академије уметности Универзитета у Бања Луци. Такође је изведен и концерт за клавир и симфонијски оркестар академика Светислава Божића „Ноћ у Хиландару“ у извођењу солисте Александра Синчука, лауреата многобројних међународних пијанистичких такмичења. Освновни циљ и сврха подухвата је шире представљање значаја и непроцењиве духовне и културне ризнице Хиландара, а други део програма предвиђен је за 27. април у Великој дворани Илије М. Коларца у Београду.

Концерту „Хиландар као надахнуће“ у Банском двору су између осталих присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, градоначелник Бања Луке, Драшко Станивуковић, игуман манастира Хиландар, Високопреподобни архимандрит Методије, као и друге високе званице, а испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовали су генерални конзул Милош Вујић, вицеконзул Дејан Зафиров и конзуларни службеник Александра Гатарић.