Printer Friendly Version Obeležen dan sećanja na stradale u genocidu u koncentracionom logoru Jasenovac @ 25 April 2023 12:40 PM

U Donjoj Gradini je, dana 23. aprila o.g., obeležen dan sećanja na preko 700.000 žrtava genocida u Jasenovcu i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Na grobom polju „Topole“ u spomen-području Donja Gradina položeni su venci i služen je molitveni pomen za preko 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja i 127.000 antifašista koji su mučki ubijeni u jasenovačkom sistemu koncentracionih logora. Centralnoj manifestaciji obeležavanja prisustvovalo je najviše rukovodstvo Republike Srpske i R. Srbije. Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksndar Vučić, a prisustvovali su takođe i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, gospodin Vladimir Orlić, ministar finansija, gospodin Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, gospodin Nikola Selaković.

Ispred institucija Republike Srpske počast nevino stradalima su odali predsednik Republike, gospodin Milorad Dodik, srpski član predsedništva i prededavajuća predsedništva, gospođa Željka Cvijanović, predsednik Vlade Republike Srpske, gospodin Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine, gospodin Nenad Stevandić, narodni poslanici, načelnici gradova i opština, kao i druge visoke zvanice. Predsednik Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, je ponovio da je Donja Gradina najveće stratište srpskog naroda. „Za one koji su nestali bez traga, mi smo jedini trag. Mi moramo da budemo i trag i putokaz i ime za one koji su ovde ubijeni bez beleženja njihovog imena i broja“ poručivši da Srbi više ne mogu da prihvate da budu dežurni krivci i oni koji nemaju nikakva prava. „Danas Srbi na svaki način jedinstveno reaguju na na svaku vrstu pritiska koji dolazi spolja. Kada Srbinu dozlogrdi više povratka nema, on hoće biti samo svoj na svome“ naglasio je predsednik Vučić, zahvalivši se predsedniku Dodiku jer Srbija i Srpska već devet godina zajednički obeležavaju dan sećanja na žrtve ustaškog genocida.

Predednik Republike Srpske je na svečanosti izjavio da je „Donja Gradina mesto jasenovačke tišine koje nas sve okuplja i postaje sastavni deo duše i tela srpskog naroda. Svaki dan moramo da se prisetimo stradanja naših predaka u NDH, i one dece koje su vezana u džakove sa mačkama i bacane u Savu i umirala u najstrašnijim mukama. Svi ti zločini su bili deo plana koji je trajao dugo, a koji je podrazumevao da se Srbi unište na ovom prostoru.“ Predsednik Dodik je naveo da su Srbi najveći stradalnici ne samo 20. veka, nego i sukoba tokom raspada bivše Jugoslavije. „Država je ključ slobode, a Republika Srpska ne može da živi u BiH koja guši našu slobodu.“

Centralnoj manifestaciji je, osim visokih delegacija, prisustvovalo na hiljade građana iz Republike Srpske i regiona, gde su prednjačili učenici mnogih osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj. Obeležavanju dana sećanja na stradale u koncentracionom logoru Jasenovac i Donja Gradina prisustvovali su ispred Ambasade Republike Srbije u Sarajevu, ambasador Aleksandar Đorđević i ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci, generalni konzul Miloš Vujić.