Printer Friendly Version Обележен дан сећања на страдале у геноциду у концентрационом логору Јасеновац @ 25 April 2023 12:36 PM

У Доњој Градини је, дана 23. априла о.г., обележен дан сећања на преко 700.000 жртава геноцида у Јасеновцу и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

На гробом пољу „Тополе“ у спомен-подручју Доња Градина положени су венци и служен је молитвени помен за преко 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја и 127.000 антифашиста који су мучки убијени у јасеновачком систему концентрационих логора. Централној манифестацији обележавања присуствовало је највише руководство Републике Српске и Р. Србије. Делегацију Републике Србије предводио је председник Републике Србије, господин Алексндар Вучић, а присуствовали су такође и председник Народне скупштине Републике Србије, господин Владимир Орлић, министар финансија, господин Синиша Мали, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије, господин Никола Селаковић.

Испред институција Републике Српске почаст невино страдалима су одали председник Републике, господин Милорад Додик, српски члан председништва и предедавајућа председништва, госпођа Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске, господин Радован Вишковић, председник Народне скупштине, господин Ненад Стевандић, народни посланици, начелници градова и општина, као и друге високе званице.

Председник Републике Србије, господин Александар Вучић, је поновио да је Доња Градина највеће стратиште српског народа. „За оне који су нестали без трага, ми смо једини траг. Ми морамо да будемо и траг и путоказ и име за оне који су овде убијени без бележења њиховог имена и броја“ поручивши да Срби више не могу да прихвате да буду дежурни кривци и они који немају никаква права. „Данас Срби на сваки начин јединствено реагују на на сваку врсту притиска који долази споља. Када Србину дозлогрди више повратка нема, он хоће бити само свој на своме“ нагласио је председник Вучић, захваливши се председнику Додику јер Србија и Српска већ девет година заједнички обележавају дан сећања на жртве усташког геноцида. Предедник Републике Српске је на свечаности изјавио да је „Доња Градина место јасеновачке тишине које нас све окупља и постаје саставни део душе и тела српског народа. Сваки дан морамо да се присетимо страдања наших предака у НДХ, и оне деце које су везана у џакове са мачкама и бацане у Саву и умирала у најстрашнијим мукама. Сви ти злочини су били део плана који је трајао дуго, а који је подразумевао да се Срби униште на овом простору.“ Председник Додик је навео да су Срби највећи страдалници не само 20. века, него и сукоба током распада бивше Југославије. „Држава је кључ слободе, а Република Српска не може да живи у БиХ која гуши нашу слободу.“

Централној манифестацији је, осим високих делегација, присуствовало на хиљаде грађана из Републике Српске и региона, где су предњачили ученици многих основних и средњих школа у Републици Српској. Обележавању дана сећања на страдале у концентрационом логору Јасеновац и Доња Градина присуствовали су испред Амбасаде Републике Србије у Сарајеву, амбасадор Александар Ђорђевић и испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци, генерални конзул Милош Вујић.