Printer Friendly Version Svečana akademija povodom 70 godina postojanja Arhiva Republike Srpske @ 21 April 2023 02:41 PM

Dana 20.04.o.g. održana je svečana akademija kojom je Arhiv Republike Srpske obeležio sedam decenija postojanja. Tim povodom je javnosti, kroz izložbu, prikazano idejno rešenje izgleda nove zgrade ove institucije, koja bi trebalo da bude izgrađena u dvorištu sadašnjeg zdanja.

Predsednik Republike Srpske, gospodin Milorad Dodik, obećao je podršku za modernizaciju Arhiva Republike Srpske, koja se trenutno nalazi u tzv Carskoj kući, objektu koji je izgrađen kao vojni objekat pre više od 140 godina. „Sedam decenija arhivske delatnosti je značajan istorijski period. Arhiv R. Srpske je institucija od državnog značaja, te je izgradnja novih objekata neophodna da bi se stekli uslovi za očuvanje važnih dokumenata“ naveo je Dodik.

Direktor Arhiva R. Srpske, Bojan Stojnić, istakao je da će novi objekat biti ponos Republike Srpske i da će zadovoljiti potrebe za smeštaj arhivske građe za narednih 70 godina. „Imamo zakonsku obavezu da preuzimamo arhivsku građu najviših organa vlasti, što trenutno nismo u mogućnosti. Razgovarali smo sa najvišim nivoima vlasti Republike Srpske i dobili smo obećanja o finansiranju izgradnje nove zgrade. Stara zgrada biće sačuvana i konzervirana, te podzemnim tunelom povezana sa novom, dok je postojeći objekat ispunio svoju misiju“ naglasio je Stojnić i dodao da se nastavlja sa radom na digitalizaciji arhivske građe, te da je zbirka Spomen područja Donja Gradina i Jasenovac kompletno digitalizovana i besplatno dostupna na sajtu Arhiva.

Svečanoj akademiji povodom 70 godina postojanja Arhiva Republike Srpske je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.