Printer Friendly Version Свечана академија поводом 70 година постојања Архива Републике Српске @ 21 April 2023 02:39 PM

Дана 20.04.о.г. одржана је свечана академија којом је Архив Републике Српске обележио седам деценија постојања. Тим поводом је јавности, кроз изложбу, приказано идејно решење изгледа нове зграде ове институције, која би требало да буде изграђена у дворишту садашњег здања.

Председник Републике Српске, господин Милорад Додик, обећао је подршку за модернизацију Архива Републике Српске, која се тренутно налази у тзв Царској кући, објекту који је изграђен као војни објекат пре више од 140 година. „Седам деценија архивске делатности је значајан историјски период. Архив Р. Српске је институција од државног значаја, те је изградња нових објеката неопходна да би се стекли услови за очување важних докумената“ навео је Додик.

Директор Архива Р. Српске, Бојан Стојнић, истакао је да ће нови објекат бити понос Републике Српске и да ће задовољити потребе за смештај архивске грађе за наредних 70 година. „Имамо законску обавезу да преузимамо архивску грађу највиших органа власти, што тренутно нисмо у могућности. Разговарали смо са највишим нивоима власти Републике Српске и добили смо обећања о финансирању изградње нове зграде. Стара зграда биће сачувана и конзервирана, те подземним тунелом повезана са новом, док је постојећи објекат испунио своју мисију“ нагласио је Стојнић и додао да се наставља са радом на дигитализацији архивске грађе, те да је збирка Спомен подручја Доња Градина и Јасеновац комплетно дигитализована и бесплатно доступна на сајту Архива.

Свечаној академији поводом 70 година постојања Архива Републике Српске је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.