Printer Friendly Version Obeležen Dan policije Republike Srpske @ 5 April 2023 01:29 PM

Dana 04.04. 2023. godine u Banja Luci obeležen je Dan policije Republike Srpske.

Ceremonija obeležavanja je započeta služenjem parastosa i polaganjem venaca na Centralnom spomen-obeležju poginulim pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

U ime institucija Republike Srpske vence su položili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, direktor Policije Siniša Kostrešević. Vence su položili i delegacija Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara, članovi porodica poginulih pripadnika MUP-a, predstavnici organizacija proisteklih iz proteklog rata.

U ime Republike Srbije delegaciju je predvodio i položio venac državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova dr Danilo Stevandić.

Centralna svečanost održana je u amfiteatru Uprave za policijsko obrazovanje u Zalužanima, gde je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan uručio nagrade istaknutim pripadnicima policije i tom prilikom se obratio prisutnima rekavši da je prošla 31 godina od formiranja MUP-a R. Srpske, od prvog postrojavanja 230 policajaca u Sokocu, i da je danas ta ista policija opremljena, obrazovana i spremna da se suoči sa najvećim bezbednosnim izazovima.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik se obratio  prisutnima na centralnoj svečanosti i rekao da je ponosan na policiju što je očuvana u teškim vremenima, da je policija tu da brani mir a ne da vodi rat. Istakao je i podatak da građani odmah nakon SPC veruju upravo policiji, kojoj se mora vratiti još značajnija uloga u društvu, a to će se uraditi izmenama zakona.

Obeležavanju Dana policije Republike Srpske, služenju parastosa i polaganju venaca na Centralnom spomen-obeležju kao i centralnoj svečanosti u Zalužanima, ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovali su generalni konzul Miloš Vujić i konzul Dragan Protić.