Printer Friendly Version Обележен Дан полиције Републике Српске @ 5 April 2023 01:25 PM

Дана 04.04. 2023. године у Бања Луци обележен је Дан полиције Републике Српске.

Церемонија обележавања је започета служењем парастоса и полагањем венаца на Централном спомен-обележју погинулим припадницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

У име институција Републике Српске венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, директор Полиције Синиша Кострешевић. Венце су положили и делегација Министарства безбедности у Савету министара, чланови породица погинулих припадника МУП-а, представници организација проистеклих из протеклог рата.

У име Републике Србије делегацију је предводио и положио венац државни секретар у Министарству унутрашњих послова др Данило Стевандић.

Централна свечаност одржана је у амфитеатру Управе за полицијско образовање у Залужанима, где је министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран уручио награде истакнутим припадницима полиције и том приликом се обратио присутнима рекавши да је прошла 31 година од формирања МУП-а Р. Српске, од првог постројавања 230 полицајаца у Сокоцу, и да је данас та иста полиција опремљена, образована и спремна да се суочи са највећим безбедносним изазовима.

Председник Републике Српске Милорад Додик се обратио  присутнима на централној свечаности и рекао да је поносан на полицију што је очувана у тешким временима, да је полиција ту да брани мир а не да води рат. Истакао је и податак да грађани одмах након СПЦ верују управо полицији, којој се мора вратити још значајнија улога у друштву, а то ће се урадити изменама закона.

Обележавању Дана полиције Републике Српске, служењу парастоса и полагању венаца на Централном спомен-обележју као и централној свечаности у Залужанима, испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовали су генерални конзул Милош Вујић и конзул Драган Протић.