Printer Friendly Version Obeležena 31. godišnjica od zločina nad Srbima u Sijekovcu @ 27 March 2023 03:03 PM

Dana 26. marta o.g. u selu Sijekovac, kod Broda, obeležena je 31. godišnjica prvog masovnog zločina nad srpskim stanovništvom u proteklom ratu, kada su pripadnici hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija ubili 9 srpskih civila, a narednih dana još 37 meštana pripadnika srpskog naroda, od kojih je najmlađa žrtva imala 17 godina.

Pored toga je zapaljeno 15 kuća i pravoslavna crkva, što je bio prvi masovni zločin kao uvod u oružani sukob na teritoriji BiH. Preživeli i danas svedoče da su smrt izbegli samo oni koji nisu bili kod kuće.

„Ovaj zločin ne sme i neće biti zaboravljen. Pokazujemo da nećemo ustuknuti pred budućnošću i da ćemo biti sposobni da donosimo sami svoje odluke, da budemo čvrsti i jedinstveni, kao i da se Republika Srpska neće odreći ni sebe ni onih koji su za nju stradali“ istakao je Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, odajući počast nevino nastradalima.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi Republike Srpske, Danijel Egić, poručio je da je „ovaj zločin još jedan dokaz da trebamo da čuvamo, pazimo i branimo Republiku Srpsku i u miru“.
Iako je u ubistvima učestvovao veliki broj hrvatskih i muslimanskih vojnika, pred sudom BiH osuđeno je samo jedno lice i to na 10 godina zatvora. „Ovo je sramotna presuda, na kraju krajeva ovo je bilo nemoguće da izvrši samo jedno lice“ naglasio je Viktor Nuždić, v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Obeležavanju 31. godišnjice od zločina nad Srbima u Sijekovcu je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.