Printer Friendly Version Обележена 31. годишњица од злочина над Србима у Сијековцу @ 27 March 2023 02:58 PM

Дана 26. марта о.г. у селу Сијековац, код Брода, обележена је 31. годишњица првог масовног злочина над српским становништвом у протеклом рату, када су припадници хрватске војске и паравојних хрватско-муслиманских формација убили 9 српских цивила, а наредних дана још 37 мештана припадника српског народа, од којих је најмлађа жртва имала 17 година.

Поред тога је запаљено 15 кућа и православна црква, што је био први масовни злочин као увод у оружани сукоб на територији БиХ. Преживели и данас сведоче да су смрт избегли само они који нису били код куће.


„Овај злочин не сме и неће бити заборављен. Показујемо да нећемо устукнути пред будућношћу и да ћемо бити способни да доносимо сами своје одлуке, да будемо чврсти и јединствени, као и да се Република Српска неће одрећи ни себе ни оних који су за њу страдали“ истакао је Ненад Стевандић, председник Народне скупштине Републике Српске, одајући почаст невино настрадалима.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Републике Српске, Данијел Егић, поручио је да је „овај злочин још један доказ да требамо да чувамо, пазимо и бранимо Републику Српску и у миру“.
Иако је у убиствима учествовао велики број хрватских и муслиманских војника, пред судом БиХ осуђено је само једно лице и то на 10 година затвора. „Ово је срамотна пресуда, на крају крајева ово је било немогуће да изврши само једно лице“ нагласио је Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Обележавању 31. годишњице од злочина над Србима у Сијековцу је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.