Printer Friendly Version Samit energetike „SET Trebinje 2023“ @ 27 March 2023 12:45 PM

U Trebinju je 22-24.03.o.g. održan četvrti Samit energetike - „SET Trebinje 2023“, na kojem je bio prisutan veliki broj učesnika ne samo iz Republike Srpske nego i iz regiona.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, je na otvaranju Samita istakao da je sukob u Ukrajini izazvao probleme sa energetikom na najvišem nivou, ali da uprkos tome nije bilo restrikcija na nivou Republike Srpske. „Samit svake godine raste, te smo doneli odluku da pravimo novi savremeni kongresni centar. Republika Srpska je tu da posluje sa vama. U ovom nestabilnom vremenu bitno je da zajedno jedni drugima pomažemo. Želimo da stimulišemo investitore u Republici Srpskoj".

Predsednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković, je u svom obraćanju na otvaranju Samita naveo da je Republika Srpska prepoznala svoje potencijale. „Svaka uložena marka u energetici, proizvodnji, prenosu i distribuciji znači novu dobit, novi razvoj i novu šansu“ naglasio je Višković, uz želje da uspeh ovog samita omogući i predstavnicima vlasti da donesu prave i ispravne odluke.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, Petar Đokić, je poručio da je Republika Srpska ukupnom političkom i ekonomskom orijentacijom dokazala da je posvećena razvoju energetike, te da je sada vodeća privredna oblast u Republici Srpskoj na kojoj se može dugoročno zasnivati njen ubrzani rast i razvoj, a da je trenutna vrednost investicija u ovoj oblasti oko 2,4 milijardi KM (oko 1,2 milijardi evra).

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara, Staša Košarac, je izjavio da je cilj da se obezbedi dugoročna energetska stabilnost, pouzdano snabdevanje energijom te stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

Generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske, Luka Petrović, je istakao da je Samit energetike važna stvar za Republiku Srpsku ali i region, te  se zahvalio svim učesnicima, kao i medijima i predstavnicima vlasti. „Danas nas je okupila stručna tematika, da između ostalog razmenjujemo iskustva, kreiramo zajedničke planove, projekte i vizije energetskog sektora. Samo zajedno možemo biti stabilniji i jači“ naglasio je Petrović. Samit prema njegovim rečima ima sve više stručnjaka iz oblasti energetike, što potvrđuje da je ova tema veoma važna. „Vidljivo je da su mnoge elektroprivrede finansijski iscrpljene, jer su svoja sredstva morali da usmere u nabavke skupih energenata i drugih proizvoda, koje imaju mnogo veće cene nego pre izbijanja krize u Ukrajini.“

Samitu energetike „SET Trebinje 2023“ je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.