Printer Friendly Version Самит енергетике „СЕТ Требиње 2023“ @ 27 March 2023 12:42 PM

У Требињу је 22-24.03.о.г. одржан четврти Самит енергетике - „СЕТ Требиње 2023“, на којем је био присутан велики број учесника не само из Републике Српске него и из региона.


Председник Републике Српске, Милорад Додик, је на отварању Самита истакао да је сукоб у Украјини изазвао проблеме са енергетиком на највишем нивоу, али да упркос томе није било рестрикција на нивоу Републике Српске. „Самит сваке године расте, те смо донели одлуку да правимо нови савремени конгресни центар. Република Српска је ту да послује са вама. У овом нестабилном времену битно је да заједно једни другима помажемо. Желимо да стимулишемо инвеститоре у Републици Српској".

Председник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, је у свом обраћању на отварању Самита навео да је Република Српска препознала своје потенцијале. „Свака уложена марка у енергетици, производњи, преносу и дистрибуцији значи нову добит, нови развој и нову шансу“ нагласио је Вишковић, уз жеље да успех овог самита омогући и представницима власти да донесу праве и исправне одлуке.

Министар енергетике и рударства Републике Српске, Петар Ђокић, је поручио да је Република Српска укупном политичком и економском оријентацијом доказала да је посвећена развоју енергетике, те да је сада водећа привредна област у Републици Српској на којој се може дугорочно заснивати њен убрзани раст и развој, а да је тренутна вредност инвестиција у овој области око 2,4 милијарди КМ (око 1,2 милијарди евра).

Министар спољне трговине и економских односа у Савету министара, Сташа Кошарац, је изјавио да је циљ да се обезбеди дугорочна енергетска стабилност, поуздано снабдевање енергијом те стварање одрживог и конкурентног енергетског сектора уз највиши степен одговорности према животној средини.

Генерални директор Електропривреде Републике Српске, Лука Петровић, је истакао да је Самит енергетике важна ствар за Републику Српску али и регион, те  се захвалио свим учесницима, као и медијима и представницима власти. „Данас нас је окупила стручна тематика, да између осталог размењујемо искуства, креирамо заједничке планове, пројекте и визије енергетског сектора. Само заједно можемо бити стабилнији и јачи“ нагласио је Петровић. Самит према његовим речима има све више стручњака из области енергетике, што потврђује да је ова тема веома важна. „Видљиво је да су многе електропривреде финансијски исцрпљене, јер су своја средства морали да усмере у набавке скупих енергената и других производа, које имају много веће цене него пре избијања кризе у Украјини.“

Самиту енергетике „СЕТ Требиње 2023“ је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.