Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao svečanom prijemu u Domu vojske u Beogradu povodom Dana Republike Srpske @ 2 March 2023 02:21 PM

Povodom Dana Republike Srpske, 09. januara, i godišnjice proglašenja prvog Ustava Republike Srpske, 28. februara, Predstavništvo Republike Srpske u Republici Srbiji je u Domu Vojske u Beogradu dana 28. februara o.g. održalo svečani prijem. Svečani prijem se u Beogradu održava tradicionalno od 2015. godine.

Svečanom prijemu su prisustvovali su prisustvovali Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, ministri u Vladi Republike Srpske i Vladi Republike Srbije, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije, načelnici opština i druge visoke zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Republike Srpske i Republike Srbije. 

„Deveti januar je jedan od najvažnijih datuma našeg naroda preko Drine. Ovaj narod je svu svoju istoriju formirao na istini i ne možemo da pomeramo te datume. Ima nas dovoljno da formiramo državu, zato smo i doneli ovu odluku. Moraće svi da uvaže naš glas. Republika Srpska ima političku snagu, mislim da smo se dobro pozicionirali u BiH, ne mogu bez nas ništa da odlučuju.“  naveo je tom prilikom Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Dodao je da je ponosan na zajedničke praznike koje obeležavaju sa Republikom Srbijom, naročito na 15. septembar – Dan srpskog jedinstva.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Republici Srbiji, Mlađen Cicović, je istakao da je želja da se sačuva identitet našeg naroda kako u Republici Srpskoj tako i u Republici Srbiji. Podsetio je da je dan u kojem se slavi Republika Srpska započet tribinom pod naslovom „Srpska se brani i u Srbiji“ ali je dodao i da bi naziv mogao da bude i „Srbija se brani i u Srpskoj“ budući da su Republika Srpska i Republika Srbija ujedinjeni, ali i napadnuti od strane istih sila.  „Republika Srpska je zakoračila u četvrtu deceniju, zadržala je i sačuvala sve svoje atribute države, a itekako ima šta da čuva i brani, a zajedno sa Srbijom je to lakše i lepše“ naglasio je Cicović uz želju da bude još više zajedničkih projekata.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić je izjavio da su Republika Srpska i njen Ustav garant opstanka srpskog naroda i da Republika Srpska traje. „Slobodarska borba srpskog naroda dovela je do priznanja Republike Srpske i njenih prava priznatih u Dejtonu“ istakao je Orlić.

Svečanoj akademiji je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao Generalni konzul Miloš Vujić.