Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао свечаном пријему у Дому војске у Београду поводом Дана Републике Српске @ 2 March 2023 02:18 PM

Поводом Дана Републике Српске, 09. јануара, и годишњице проглашења првог Устава Републике Српске, 28. фебруара, Представништво Републике Српске у Републици Србији је у Дому Војске у Београду дана 28. фебруара о.г. одржало свечани пријем. Свечани пријем се у Београду одржава традиционално од 2015. године.

Свечаном пријему су присуствовали су присуствовали Председник Републике Српске Милорад Додик, Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, министри у Влади Републике Српске и Влади Републике Србије, Његова светост патријарх српски Порфирије, начелници општина и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске и Републике Србије. 

„Девети јануар је један од најважнијих датума нашег народа преко Дрине. Овај народ је сву своју историју формирао на истини и не можемо да померамо те датуме. Има нас довољно да формирамо државу, зато смо и донели ову одлуку. Мораће сви да уваже наш глас. Република Српска има политичку снагу, мислим да смо се добро позиционирали у БиХ, не могу без нас ништа да одлучују.“  навео је том приликом Председник Републике Српске Милорад Додик. Додао је да је поносан на заједничке празнике које обележавају са Републиком Србијом, нарочито на 15. септембар – Дан српског јединства.

Шеф Представништва Републике Српске у Републици Србији, Млађен Цицовић, је истакао да је жеља да се сачува идентитет нашег народа како у Републици Српској тако и у Републици Србији. Подсетио је да је дан у којем се слави Република Српска започет трибином под насловом „Српска се брани и у Србији“ али је додао и да би назив могао да буде и „Србија се брани и у Српској“ будући да су Република Српска и Република Србија уједињени, али и нападнути од стране истих сила.  „Република Српска је закорачила у четврту деценију, задржала је и сачувала све своје атрибуте државе, а итекако има шта да чува и брани, а заједно са Србијом је то лакше и лепше“ нагласио је Цицовић уз жељу да буде још више заједничких пројеката.

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић је изјавио да су Република Српска и њен Устав гарант опстанка српског народа и да Република Српска траје. „Слободарска борба српског народа довела је до признања Републике Српске и њених права признатих у Дејтону“ истакао је Орлић.

Свечаној академији је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао Генерални конзул Милош Вујић.