Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao pomenu i sećanju na nevine žrtve u Drakuliću @ 6 February 2023 09:57 AM

Kod Spomen-kosturnice u banjalučkom naselju Drakulić služen je pomen, položeni venci i cveće za više od 2.300 Srba, među kojima je bilo 551 dete, koje su ustaše pre 81 godinu zverski ubile u ovom naselju i u selima Motike, Šargovac, te u rudniku Rakovac.

U ime institucija Republike Srpske venac su položili predsednik Srpske Milorad Dodik, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, generalni konzul Miloš Vujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i izaslanik srpskog člana Predsedništva BiH general Dragan Vuković.

Cveće su položili ministri u Vladi Srpske, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentranoj skupštini BiH, delegacije Trećeg pešadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, grada Banjaluke, nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, te komandant odbrane Košara pukovnik Ljubinko Đurković.


Predsednik Republike Srpske rekao je da Srpska nije slučaj, već istorijski zavet srpskog naroda i slobodna država koja apsolutno mora da opstane, jer je jedini častan odgovor na stradanje Srba koje se desilo pre 81 godinu u Drakuliću i okolnim selima.

Predsednik NSRS istakao je da obelježavanjem 81 godine od ustaškog pokolja srpski narod pokazuje da je njegovo sećanje snažno. Stevandić je rekao da je mnogo poprišta najtežih zločina nad Srbima, koja su kroz pamćenje naroda i stvorila Republiku Srpsku. Ovo mesto učvršćuje jedinstvo, smanjuje političke razlike i čini nas boljim i čestitijim ljudima i odgovornijim za svoju budućnost - rekao je on.

Polaganju vijenaca prethodila je Sveta liturgija u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem.