Printer Friendly Version Memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta @ 27 January 2023 12:25 PM

Dana 26.01.2023. godine u organizaciji Jevrejske opštine Banja Luka i Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, u Jevrejskom kulturnom centru „Arie Livne“ u Banja Luci, održana je Memorijalna akademija povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

27. januara 1945. godine Sovjetske trupe su oslobodile zloglasni logorski kompleks Aušvic, te se Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija taj dan svake godine obeležava kao Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta.

Memorijalnoj akademiji prisustvovali su Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, Predsedavajuća predsedništva BiH Željka Cvijanović, Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, Direktor Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović i druge visoke zvanice iz političkog, javnog i društvenog života Republike Srpske.

Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, izjavio je da su Srbi i Jevreji bratski narod po stradanju, te podsetio da je u zloglasnom logoru Aušvic, osim Jevreja, ubijen i veliki broj Srba. Predsedavajuća predsedništva BiH Željka Cvijanović navela je da je važno da Srbi i Jevreji zajedno obeležavaju značajne datume i da organizuju zajedničke komemoracije, te da se podsetimo koliko je veliko bilo to zlo koje je tada haralo svetom, kao i da ne zaboravimo žrtve koje su tada stradale.

Na Palati predsedništva u Banja Luci je u isto vreme na tamnoj pozadini iscrtan broj 6.000.000 uz poruku #WeRemember koju koriste sve jevrejske organizacije u svetu povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta. Tokom trajanja Memorijalne akademije pročitana su i imena svih banjalučkih Jevreja žrtava holokausta.

Memorijalnoj akademiji povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta je ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banja Luci prisustvovao vicekonzul Dejan Zafirov.