Printer Friendly Version Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста @ 27 January 2023 12:23 PM

Дана 26.01.2023. године у организацији Јеврејске општине Бања Лука и Друштва српско-јеврејског пријатељства, у Јеврејском културном центру „Арие Ливне“ у Бања Луци, одржана је Меморијална академија поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста.

27. јануара 1945. године Совјетске трупе су ослободиле злогласни логорски комплекс Аушвиц, те се Резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација тај дан сваке године обележава као Међународни дан сећања на жртве холокауста.

Меморијалној академији присуствовали су Председник Републике Српске Милорад Додик, Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић, Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, Директор Републичког секретаријата за вере Драган Давидовић и друге високе званице из политичког, јавног и друштвеног живота Републике Српске.

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да су Срби и Јевреји братски народ по страдању, те подсетио да је у злогласном логору Аушвиц, осим Јевреја, убијен и велики број Срба. Председавајућа председништва БиХ Жељка Цвијановић навела је да је важно да Срби и Јевреји заједно обележавају значајне датуме и да организују заједничке комеморације, те да се подсетимо колико је велико било то зло које је тада харало светом, као и да не заборавимо жртве које су тада страдале.

На Палати председништва у Бања Луци је у исто време на тамној позадини исцртан број 6.000.000 уз поруку #WeRemember коју користе све јеврејске организације у свету поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста. Током трајања Меморијалне академије прочитана су и имена свих бањалучких Јевреја жртава холокауста.

Меморијалној академији поводом Међународног дана сећања на жртве холокауста је испред Генералног конзулата Р. Србије у Бања Луци присуствовао вицеконзул Дејан Зафиров.