Printer Friendly Version У Источном Сарајеву обележен 9. Јануар Дан Републике Српске @ 10 January 2023 08:12 AM

Служењем помена погинулим српским борцима на Војничком гробљу "Мали зејтинлик" у Соколцу где је сахрањено њих око 1.000, почело је обележавање 9.јануара - Дана Републике Српске. Након помена,  уследило је полагање венаца.

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић положио је данас са министрима српске Владе венац на спомен крсту на војничком гробљу ''Мали Зејтинлик'' на Соколцу.

Он је у име Србије честитао Дан Републике Српске која данас слави 31. рођендан: У име Републике Србије честитам Дан Републике Српске, која за нас није само народна творевина за коју су животе дали сви они људи којима је данас одата почаст, него је РС и дејтонска творевина. Република Српска загарантована је и Уставом и међународним актима, што нема никакве везе са питањем суверенитета и територијалног интегритета БиХ.

Србија, као што знате, има специјалне везе са РС и ми подржавамо Српску, желимо успешан развој, желимо и најбоље односе са БиХ, али ми пре свега водимо рачуна о интересима нашег српског народа у складу са међународним конвенцијама.

Након полагања венаца Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић  разговарао  је у Источном Сарајеву са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

Састанак је одржан у Седишту Републике Српске у Источном Сарајеву , а састанку су присуствовали и српски члан и председавајућа Председништва Жељка Цвијановић, министарка здравља Србије Даница Грујичић и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Никола Селаковић. Разговарано је о пројектима које заједнички спроводе Република Српска и Србија, а Дачић је упутио честитку поводом Дана Републике Српске.

У 14 часова у Источном Сарајеву одржан је  свечани дефиле организован  поводом Дана Републике.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је, током обраћања, да је Република Српска држава мира. Поносан сам што могу да сведочим о Републици која је прошла кроз тежак период. Српска ником не прети – рекао је Додик.

На свечаном дефилеу је учествовало 2.500 припадника МУП-а Републике Српске, а премијерно је приказано и тактичко возило “Вихор”. 

Ово је први пут да се свечани дефиле организује у неком другом граду Републике Српске, а да то није Бања Лука.

На крају свечаног дефилеа развијена је и застава Републике Српске дугачка 527 метара .