Printer Friendly Version U Istočnom Sarajevu obeležen 9. Januar Dan Republike Srpske @ 10 January 2023 07:58 AM

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju "Mali zejtinlik" u Sokolcu gde je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obeležavanje 9.januara - Dana Republike Srpske. Nakon pomena,  usledilo je polaganje venaca.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić položio je danas sa ministrima srpske Vlade venac na spomen krstu na vojničkom groblju ''Mali Zejtinlik'' na Sokolcu.

On je u ime Republike Srbije čestitao Dan Republike Srpske koja danas slavi 31. rođendan: U ime Republike Srbije čestitam Dan Republike Srpske, koja za nas nije samo narodna tvorevina za koju su živote dali svi oni ljudi kojima je danas odata počast, nego je RS i dejtonska tvorevina. Republika Srpska zagarantovana je i Ustavom i međunarodnim aktima, što nema nikakve veze sa pitanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.


 

Srbija, kao što znate, ima specijalne veze sa RS i mi podržavamo Srpsku, želimo uspešan razvoj, želimo i najbolje odnose sa BiH, ali mi pre svega vodimo računa o interesima našeg srpskog naroda u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Nakon polaganja venaca Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić  razgovarao  je u Istočnom Sarajevu sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanak je održan u Sedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu , a sastanku su prisustvovali i srpski član i predsedavajuća Predsedništva Željka Cvijanović, ministarka zdravlja Srbije Danica Grujičić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković. Razgovarano je o projektima koje zajednički sprovode Republika Srpska i Srbija, a Dačić je uputio čestitku povodom Dana Republike Srpske.

U 14 časova u Istočnom Sarajevu održan je  svečani defile organizovan  povodom Dana Republike.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je, tokom obraćanja, da je Republika Srpska država mira. Ponosan sam što mogu da svedočim o Republici koja je prošla kroz težak period. Srpska nikom ne preti – rekao je Dodik.

Na svečanom defileu je učestvovalo 2.500 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a premijerno je prikazano I taktičko vozilo “Vihor”. 

Ovo je prvi put da se svečani defile organizuje u nekom drugom gradu Republike Srpske, a da to nije Banja Luka.

Na kraju svečanog defilea razvijena je  i zastava Republike Srpske dugačka 527 metara.