Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić 08. januara 2023. godine u Banja Luci prisustvovao obeležavanju Dana Republike Srpske @ 9 January 2023 01:00 PM

Povodom obeležavanja Dana Repulike Srpske u Banja Luci je 08. januara 2023. godine održano niz manifestacija. Položeni su venci na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske na groblju Sveti Pantelija i na Trgu palih boraca NOR-a.

Polaganju venaca prisustvovali su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Nenad Stevandić i predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Takođe, venci su položeni i na Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Banjaluci i na grobnicu 12 banjalučkih beba. Venac su u ime institucija Republike Srpske položili predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, te izaslanici predsednika Republike Srpske i srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH, kao i delegacije Veća naroda i poslanika u Narodnoj skupštini Srpske, delegacija Saveza opština i gradova Srpske, Ministarstva odbrane u Savetu ministara, Oružanih snaga i Trećeg pešadijskog puka, te predstavnici organizacije Republike Srpske i drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je istakao da je ponosan na sve ono što je Srpska danas i srećan što se i ove godine dostojanstveno i svečano obeležava najvažniji dan za sve koji istinski vole Republiku Srpsku. Naveo je da će obeležavanje Dana Republike početi polaganjem venaca palim borcima, zatim dodelom odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima i svečanom akademijom.

Nakon polaganja venaca palim borcima u Kulturnom centru Banski dvor dodeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. Među odlikovanima su i patrijarh srpski Porfirije koji je odlikovan Ordenom Republike Srpske na lenti.
Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović, srpski fudbaler, trener, menadžer i sportski velikan, zatim  prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" u Beogradu, doc. dr Siniša Dučić, specijalista dečje hirurgije i ortopedije, direktor Univerzitetske dečje klinike "Tiršova" u Beogradu koji su odlikovani ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem.

Medaljom zasluga za narod odlikovana je Dr Ljiljana Nikšić, ambasador i koordinator za očuvanje tradicije srpskog diplomatskog korpusa Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Obeležavanju Dana Republike Srpske prisustvovao je i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, koji se 08.januara 2022. godine sastao sa predsednikom Narodne skupštine Nenadom Stevandićem, a sastanku je prisustvovao i generalni konzul R.Srbije u Banja Luci, Miloš Vujić.

Na sastanku su se potvrdili bratski odnosi Srbije i Republike Srpske kao i nastavak saradnje na zajedničkim projektima.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić je iskoristio priliku da se zahvali Republici Srbiji na pomoći i podršci koju je pružila Republici Srpskoj.

Povodom Dana Republike Srpske i 31 godine njenog postojanja u Sportskoj dvorani „Borik“ održana  je svečana akademija.

Akademiji su prisustvovali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, srpski član i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović, predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, ambasador Republike Srbije u Sarajevu Aleksandar Đorđević i generalni konzul R. Srbije u Banja Luci Miloš Vujić.

 

Ispred Republike Srbije akademiji su prisustvovali i  predsednik Narodne Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, ministarka zdravlja Danica Grujičić, ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić, minstar za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministar sporta Zoran Gajić kao i zvanice iz javnog, društvenog i političkog života Republike Srpske i Republike Srbije.


Rođendan Republike Srpske je jedan od najznačajnijih datuma srpskog naroda, rekao je predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić na svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske. "Izuzetna je čast i radost biti ovdje. Zajedno obilježavamo 31. godinu bitisanja Srpske",  poručio je Orlić.

Nakon svečane akademije, upriličen je svečani prijem u Administrativnom centaru Vlade Srpske u Banjaluci.