Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић 08. јануара 2023. године у Бања Луци присуствовао обележавању Дана Републике Српске @ 9 January 2023 12:50 PM

Поводом обележавања Дана Репулике Српске у Бања Луци је 08. јануара 2023. године одржано низ манифестација. Положени су венци на Споменик палим борцима Војске Републике Српске на гробљу Свети Пантелија и на Тргу палих бораца НОР-а.

Полагању венаца присуствовали су председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Ненад Стевандић и председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

Такође, венци су положени и на Спомен-костурницу на Градском гробљу у Бањалуци и на гробницу 12 бањалучких беба. Венац су у име институција Републике Српске положили председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Српске Радован Вишковић, те изасланици председника Републике Српске и српског члана и председавајућег Председништва БиХ, као и делегације Већа народа и посланика у Народној скупштини Српске, делегација Савеза општина и градова Српске, Министарства одбране у Савету министара, Оружаних снага и Трећег пешадијског пука, те представници организације Републике Српске и других организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

Председник Републике Српске Милорад Додик је истакао да је поносан на све оно што је Српска данас и срећан што се и ове године достојанствено и свечано обележава најважнији дан за све који истински воле Републику Српску.  Навео је да ће обележавање Дана Републике почети полагањем венаца палим борцима, затим доделом одликовања заслужним институцијама и појединцима и свечаном академијом.

Након полагања венаца палим борцима у Културном центру Бански двор додељена су одликовања заслужним институцијама и појединцима. Међу одликованима су и патријарх српски Порфирије који је одликован Орденом Републике Српске на ленти.

Орденом заставе Републике Српске са златним венцем одликован је постхумно Синиша Михајловић, српски фудбалер, тренер, менаџер и спортски великан, затим  проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести "Дедиње" у Београду, доц. др Синиша Дучић, специјалиста дечје хирургије и ортопедије, директор Универзитетске дечје клинике "Тиршова" у Београду који су одликовани орденом заставе Републике Српске са златним венцем.

Медаљом заслуга за народ одликована је Др Љиљана Никшић, амбасадор и координатор за очување традиције српског дипломатског корпуса Министарства спољних послова Републике Србије.

Обележавању Дана Републике Српске присуствовао је и председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић, који се 08.јануара 2022. године састао са председником Народне скупштине Ненадом Стевандићем, а састанку је присуствовао и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци, Милош Вујић.


 

На састанку су се потврдили братски односи Србије и Републике Српске као и наставак сарадње на заједничким пројектима.

Предсесник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић је искористио прилику да се захвали Републици Србији на помоћи и подршци коју је пружила Републици Српској.

Поводом Дана Републике Српске и 31 године њеног постојања у Спортској дворани „Борик“ одржана  је свечана академија.

Академији су присуствовали председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан и председавајућа Председништва БиХ Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић, премијер Радован Вишковић, министри у Влади Српске, амбасадор Републике Србије у Сарајеву Александар Ђорђевић и генерални конзул Р. Србије у Бања Луци Милош Вујић.

 

Испред Републике Србије академији су присуствовали и  председник Народне Скупштине Србије Владимир Орлић, министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар унутрашњих послова Братислав Гашић, министарка здравља Даница Грујичић, министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић, минстар за рад, запошљавање,борачка и социјална питања Никола Селаковић, министар спорта Зоран Гајић као и званице из јавног, друштвеног и политичког живота Републике Српске и Републике Србије.

Рођендан Републике Српске је један од најзначајнијих датума српског народа, рекао је предсједник Скупштине Србије Владимир Орлић на свечаној академији поводом Дана Републике Српске. "Изузетна је част и радост бити овдје. Заједно обиљежавамо 31. годину битисања Српске",  поручио је Орлић.

Након свечане академије, уприличен je свечани пријем у Административном центару Владе Српске у Бањалуци.