Printer Friendly Version Biciklistička trka Beograd – Banja Luka @ 29 December 2022 10:14 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci, Miloš Vujić, održao je dana 28.12.2022. godine sastanak sa Vladimirom Kuvaljom, generalnim direktorom tradicionalne biciklističke trke Beograd – Banja Luka, koja je predviđena za 20.-23.04.2023.g.

Sastanak informativnog karaktera je upriličen u Generalnom konzulatu u cilju međusobnog upoznavanja, kao i dobijanja informacija o samoj trci, njenom značaju za Republiku Srbiju i Republiku Srpsku, razmene iskustva, eventualnim problemima na koje su organizatori naišli, kao i drugim informacijama od značaja.


V. Kuvalja je informisao o značaju trke, da je to jedan od najbitnijih sportskih događaja u Republici Srpskoj i Republici Srbiji, ali pre svega da je najbitniji sportski događaj u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama Republike Srbije i Republike Srpske. Istakao, takođe, i da treba imati u vidu i simboličnu stranu trke budući da biciklisti u okviru jedne od etapa prelaze iz R. Srbije u BiH/R.Srpsku bez zaustavljanja na granici, te na taj način „sportisti i simbolično ukidaju granice“.

Trka je u kalendaru biciklizma svrstana u I kategoriju (postoji samo jedan nivo iznad u kojem su one najpoznatije trke) i nosi veliki broj bodova u kvalifikacijama za olimpijske igre, te s toga svake godine privlači sve veći broj najboljih biciklista i biciklističkih ekipa, te se očekuje da u 2023. godini učešće uzmu biciklisti iz oko 30 država.

Generalni direktor trke predstavio da je budžet trke oko 350-400.000KM (oko 175-200.000 evra), što prema njegovim rečima ne može da se poredi sa budžetima najpoznatijih trka, ali je i dalje značajan budžet. Izrazio zahvalnost MUP R. Srbije i MUP R. Srpske koji su oslobodili organizatore trke nadoknade za korišćenje njihovih usluga. Dalje je obrazložio da je sledeći cilj kojem se teži u narednim godinama je da trka bude direktno prenošena na kanalu „Eurosport“, za šta je potrebno oko 500.000 evra. Izneo da bi prenos trke na „Eurosport“ kanalu dodatno podigao važnost trke u svetu biciklizma, ali bi svakako i značajno doprineo promeni imidža R. Srbije i BiH/R.Srpske koji i dalje opterećen ratnom zaostavštinom.

Generalni konzul je naveo da je upoznat za značajem biciklističke trke Beograd – Banja Luka, koja na najbolji način predstavlja povezanost Republike Srbije i Republike Srpske. Preneo da će Generalni konzulat R. Srbije i on lično pružiti svu neophodnu podršku u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, pre svega u cilju povezivanja sa institucijama Republike Srpske i Republike Srbije. Takođe izneo da će Generalni konzulat rado dati zvaničnu podršku, a ukoliko bude potrebe i uzeti učešće u sastancima u cilju što efikasnije organizacije.

Dogovoreno je da organizatori i Generalni konzulat ostanu u kontaktu i po potrebi razmenjuju informacije od značaja.
Sastanku je prisustvovao i vicekonzul Dejan Zafirov.