Printer Friendly Version Бициклистичка трка Београд – Бања Лука @ 29 December 2022 10:11 AM

Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, одржао је дана 28.12.2022. године састанак са Владимиром Куваљом, генералним директором традиционалне бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која је предвиђена за 20.-23.04.2023.г.

Састанак информативног карактера је уприличен у Генералном конзулату у циљу међусобног упознавања, као и добијања информација о самој трци, њеном значају за Републику Србију и Републику Српску, размене искуства, евентуалним проблемима на које су организатори наишли, као и другим информацијама од значаја.

В. Куваља је информисао о значају трке, да је то један од најбитнијих спортских догађаја у Републици Српској и Републици Србији, али пре свега да је најбитнији спортски догађај у оквиру Споразума о специјалним паралелним везама Републике Србије и Републике Српске. Истакао, такође, и да треба имати у виду и симболичну страну трке будући да бициклисти у оквиру једне од етапа прелазе из Р. Србије у БиХ/Р.Српску без заустављања на граници, те на тај начин „спортисти и симболично укидају границе“.

Трка је у календару бициклизма сврстана у I категорију (постоји само један ниво изнад у којем су оне најпознатије трке) и носи велики број бодова у квалификацијама за олимпијске игре, те с тога сваке године привлачи све већи број најбољих бициклиста и бициклистичких екипа, те се очекује да у 2023. години учешће узму бициклисти из око 30 држава.

Генерални директор трке представио да је буџет трке око 350-400.000КМ (око 175-200.000 евра), што према његовим речима не може да се пореди са буџетима најпознатијих трка, али је и даље значајан буџет. Изразио захвалност МУП Р. Србије и МУП Р. Српске који су ослободили организаторе трке надокнаде за коришћење њихових услуга. Даље је образложио да је следећи циљ којем се тежи у наредним годинама је да трка буде директно преношена на каналу „Еуроспорт“, за шта је потребно око 500.000 евра. Изнео да би пренос трке на „Еуроспорт“ каналу додатно подигао важност трке у свету бициклизма, али би свакако и значајно допринео промени имиџа Р. Србије и БиХ/Р.Српске који и даље оптерећен ратном заоставштином.

Генерални конзул је навео да је упознат за значајем бициклистичке трке Београд – Бања Лука, која на најбољи начин представља повезаност Републике Србије и Републике Српске. Пренео да ће Генерални конзулат Р. Србије и он лично пружити сву неопходну подршку у оквиру својих надлежности и могућности, пре свега у циљу повезивања са институцијама Републике Српске и Републике Србије. Такође изнео да ће Генерални конзулат радо дати званичну подршку, а уколико буде потребе и узети учешће у састанцима у циљу што ефикасније организације.

Договорено је да организатори и Генерални конзулат остану у контакту и по потреби размењују информације од значаја. Састанку је присуствовао и вицеконзул Дејан Зафиров.