Printer Friendly Version Donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“ @ 27 December 2022 01:36 PM

U Banjoj Luci je, dana 26.12.2022.g., pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, održano 13. tradicionalno donatorsko veče „S ljubavlju hrabrim srcima“. Akciju je takođe podržala i Vlada Republike Srpske u iznosu od 100.000KM (oko 50.000 evra).


Donatorsko veče ove godine je bilo posvećeno nabavci transportnih inkubatora za porodilišta širom Republike Srpske, dok je najavljeno i da će jedan od inkubatora biti doniran bolnici u Kosovskoj Mitrovici.
Prema obaveštenju M:tel-a, humanitarni broj 1411 pozvan je 66.825 puta. Istovremeno na platou ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske održan je i humanitarni koncert.
„Ponosan sam na sve u vezi sa humanitarnom akcijom S ljubavlju punim srcem koja traje već 13 godina bez namere da stane i sa namerom da prepozna nešto novo što treba da učinimo zajedno. Važno je da smo zajedno i da nas ima što više“ izjavio je tom prilikom predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.


U ime Vlade Republike Srbije, donatorskoj večeri je prisustvovala ministar za brigu o porodici i demografiju Republike Srbije Darija Kisić, koja je naglasila da se u R. Srbiji svako deseto dete rodi prevremeno, dok je u R. Srpskoj otprilike svako osmo. „Zahvaljujući inovativnim terapijama, stručnošću lekara, kao i pravovremenim reagovanjem, većina prevremeno rođene dece preživi. Čestitam inicijatoru ovog skupa predsedniku Dodiku i svim naporima koje Republika Srpska i Republika Srbija ulažu da nas bude što više“ navela je ministar Darija Kisić.
Inicijativu za nabavku inkubatora pokrenuli su pedijatri širom Republike Srpske, te je u njihovo ime predsednik udruženja pedijatara Republike Srpske, Jelica Predojević Samardžić, zahvalila predsedniku Republike Srpske na institucionalnoj i ličnoj podršci ovom humanom projektu kao i prepoznavanju značaja nabavke transportnih inkubatora što će prema njenim rečima učiniti da Republika Srpska bude mnogoljudnija, zdravija i srećnija.


Donatorskoj večeri prisustvovali su i predsedavajuća Predsedništva Republike Srpske Željka Cvijanović, predsednik narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Republike Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi Republike Srpske, kao i brojne druge ličnosti iz javnog života. Ispred Generalnog konzulata R. Srbije u Banjoj Luci donatorskoj večeri prisustvovao je Generalni konzul Miloš Vujić, a ispred Ambasade R. Srbije u BiH ambasador Aleksandar Đorđević.