Printer Friendly Version Донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“ @ 27 December 2022 01:31 PM

У Бањој Луци је, дана 26.12.2022.г., под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, одржано 13. традиционално донаторско вече „С љубављу храбрим срцима“. Акцију је такође подржала и Влада Републике Српске у износу од 100.000КМ (око 50.000 евра).

Донаторско вече ове године је било посвећено набавци транспортних инкубатора за породилишта широм Републике Српске, док је најављено и да ће један од инкубатора бити дониран болници у Косовској Митровици.
Према обавештењу М:тел-а, хуманитарни број 1411 позван је 66.825 пута. Истовремено на платоу испред зграде Радио-телевизије Републике Српске одржан је и хуманитарни концерт.

„Поносан сам на све у вези са хуманитарном акцијом С љубављу пуним срцем која траје већ 13 година без намере да стане и са намером да препозна нешто ново што треба да учинимо заједно. Важно је да смо заједно и да нас има што више“ изјавио је том приликом председник Републике Српске Милорад Додик.

У име Владе Републике Србије, донаторској вечери је присуствовала министар за бригу опородици и демографију Републике Србије Дарија Кисић, која је нагласила да се у Р. Србији свако десето дете роди превремено, док је у Р. Српској отприлике свако осмо. „Захваљујући иновативним терапијама, стручношћу лекара, као и правовременим реаговањем, већина превремено рођене деце преживи. Честитам иницијатору овог скупа председнику Додику и свим напорима које Република Српска и Република Србија улажу да нас буде што више“ навела је министар Дарија Кисић.
Иницијативу за набавку инкубатора покренули су педијатри широм Републике Српске, те је у њихово име председник удружења педијатара Републике Српске, Јелица Предојевић Самарџић, захвалила председнику Републике Српске на институционалној и личној подршци овом хуманом пројекту као и препознавању значаја набавке транспортних инкубатора што ће према њеним речима учинити да Република Српска буде многољуднија, здравија и срећнија.

Донаторској вечери присуствовали су и председавајућа Председништва Републике Српске Жељка Цвијановић, председник народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, премијер Републике Српске Радован Вишковић, министри у Влади Републике Српске, као и бројне друге личности из јавног живота. Испред Генералног конзулата Р. Србије у Бањој Луци донаторској вечери присуствовао је Генерални конзул Милош Вујић, а испред Амбасаде Р. Србије у БиХ амбасадор Александар Ђорђевић.