Printer Friendly Version Obeleženo 104 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku @ 21 November 2022 11:11 AM

U Banjaluci je dana 20.novembra 2022. godine  u organizaciji odbora Vlada Republike Srpske i Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obeleženo 104 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad, a program je počeo služenjem parastosa u Hramu Hrista Spasitelja za sve ubijene i poginule civile i vojnike u Prvom svetskom ratu.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske dr Nenad Stevandić je prisustvovao obeležavanju Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku 1918. godine, i tom prilikom rekao  je da je to bila jedina oslobodilačka vojska koja nije vodila akcije prema bilo kome, dok su sve druge vojske koje su dolazile na ove prostore vršile zločine i rušile verske spomenike.

Nakon parastosa, u Parku Petar Kočić okupili su se učesnici "Marša slobode srpske vojske" čime je simbolično predstavljen ulazak srpske vojske 1918. godine. Učesnici marša kretali su se prema Trgu Krajine i Gospodskom ulicom do spomenika banu Svetislavu Milosavljeviću gde su položeni venci i cveće.

Na spomenik banu Vrbaske banovine Svetislavu Milosavljević vence su položili predsednik Stevandić, izaslanik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević, predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović, delegacija Grada Banjaluka, te brojne ostale delegacije.

Ispred Generalnog konzulata Obeležavanju Dana ulaska srpske vojske u Banjaluku i polaganju venaca prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić.