Printer Friendly Version Обележено 104 године од уласка српске војске у Бањалуку @ 21 November 2022 11:08 AM

У Бањалуци је дана 20.новембра 2022. године  у организацији одбора Влада Републике Српске и Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова, обележено 104 године од уласка српске војске у овај град, а програм је почео служењем парастоса у Храму Христа Спаситеља за све убијене и погинуле цивиле и војнике у Првом светском рату.

Председник Народне скупштине Републике Српске др Ненад Стевандић је присуствовао обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку 1918. године, и том приликом рекао  je да је то била једина ослободилачка војска која није водила акције према било коме, док су све друге војске које су долазиле на ове просторе вршиле злочине и рушиле верске споменике.

Након парастоса, у Парку Петар Кочић окупили су се учесници "Марша слободе српске војске" чиме је симболично представљен улазак српске војске 1918. године. Учесници марша кретали су се према Тргу Крајине и Господском улицом до споменика бану Светиславу Милосављевићу где су положени венци и цвеће.

На споменик бану Врбаске бановине Светиславу Милосављевић венце су положили председник Стевандић, изасланик председника Републике Српске Радован Ковачевић, председавајући Савета министара Зоран Тегелтија, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Душко Милуновић, делегација Града Бањалука, те бројне остале делегације.

Испред Генералног конзулата Обележавању Дана уласка српске војске у Бањалуку и полагању венаца присуствовао је генерални конзул Милош Вујић.