Printer Friendly Version Milorad Dodik preuzeo dužnost predsednika Republike Srpske @ 16 November 2022 01:08 PM

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je dužnost 15.11.2022.godine od dosadašnje predsednice Željke Cvijanović. On je položio zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske  u Banjaluci gde je konstituisan 11. saziv Narodne skupštine Republike Srpske. Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske izabran je za predsednika Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS).

M. Dodik je u svom obraćanju istakao da je Republika Srpska impresivna društveno-politička zajednica i poručio da je mirna, stabilna i uređena Republika oduvek jedini cilj. "Ovaj dan koristim da sve pozovem da nas prihvate kao partnere o pitanjima važnim za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Zakletvu su položili i potpredsednici Republike Srpske Davor Pranjić iz reda hrvatskog naroda i Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka. Prethodno je u parlamentu zakletvu podnela novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović. Ž. Cvijanović će 16.11.2022. godine zakletvu podneti u Predsedništvu BiH, u koje su izabrani Denis Bećirović i Željko Komšić.

Svečani čin primopredaje dužnosti održan je u Palati Republike u Banjaluci, gde je Cvijanović uručila Dodiku zastavu i Ustav RS. Dodik i Cvijanović su potom potpisali svečanu izjavu o primopredaji dužnosti predsednika Republike Srpske.

M. Dodik je u obraćanju nakon primopredaje dužnosti podsetio da je treći put na ovoj funkciji i ocenio da je pred RS "izazovno vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo". "Funkcija predsednika nije samo operativna, već i simbolična jer u sebi nosi politički moralni i svaki drugi dignitet", naveo je Dodik.

Ž. Cvijanović, koja je novoizabrani srpski član Predsedništva BiH, istakla je da je Republika Srpska stabilna, sposobna da ovlada svim procesima i očuva stabilnost i mir.

Svečanoj Sednici i Svečanom činu primopredaje dužnosti  prisustvovali su premijer R. Srpske Radovan Višković, predsednik Narodne skupštine R. Srbije Vladimir Orlić, ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov, bivši predsednici Narodne skupštine Republike Srpske i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, kao i predstavnici Skupštine i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina.

Ambasador Aleksandar Đorđević i generalni konzul Miloš Vujić, prisustvovali su kako Svečanoj Sednici tako i Svečanom činu primopredaje dužnosti  između Ž. Cvijanović i M. Dodika.