Printer Friendly Version Милорад Додик преузео дужност председника Републике Српске @ 16 November 2022 01:05 PM

Новоизабрани председник Републике Српске Милорад Додик преузео је дужност 15.11.2022.године од досадашње председнице Жељке Цвијановић. Он је положио заклетву у Народној скупштини Републике Српске  у Бањалуци где је конституисан 11. сазив Народне скупштине Републике Српске. Ненад Стевандић из Уједињене Српске изабран је за председника Народне скупштине Републике Српске.

М. Додик је у свом обраћању истакао да је Република Српска импресивна друштвено-политичка заједница и поручио да је мирна, стабилна и уређена Република одувек једини циљ. "Овај дан користим да све позовем да нас прихвате као партнере о питањима важним за Републику Српску", рекао је Додик.

Заклетву су положили и потпредседници Републике Српске Давор Прањић из реда хрватског народа и Ћамил Дураковић из реда Бошњака. Претходно је у парламенту заклетву поднела новоизабрани српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић. Ж. Цвијановић ће 16.11.2022. године заклетву поднети у Председништву БиХ, у које су изабрани Денис Бећировић и Жељко Комшић.

Свечани чин примопредаје дужности одржан је у Палати Републике у Бањалуци, где је Цвијановић уручила Додику заставу и Устав РС. Додик и Цвијановић су потом потписали свечану изјаву о примопредаји дужности председника Републике Српске.

М. Додик је у обраћању након примопредаје дужности подсетио да је трећи пут на овој функцији и оценио да је пред РС "изазовно време које захтева јединство и заједништво". "Функција председника није само оперативна, већ и симболична јер у себи носи политички морални и сваки други дигнитет", навео је Додик.

Ж. Цвијановић, која је новоизабрани српски члан Председништва БиХ, истакла је да је Република Српска стабилна, способна да овлада свим процесима и очува стабилност и мир.

Свечаној Седници и Свечаном чину примопредаје дужности  присуствовали су премијер Р. Српске Радован Вишковић, председник Народне скупштине Р. Србије Владимир Орлић, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов, бивши председници Народне скупштине Републике Српске и представници Српске у заједничким институцијама, као и представници Скупштине и Владе Аутономне Покрајине Војводина.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како Свечаној Седници тако и Свечаном чину примопредаје дужности  између Ж. Цвијановић и М. Додика.