Printer Friendly Version Održan sastanak delegacije Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, sa predsednikom Ištvanom Pastorom na čelu i predsednika NSRS Nedeljka Čubrilovića @ 16 November 2022 12:25 PM

14. novembra 2022.godine u Narodnoj skupštini Republike Srpske  u Banja Luci održan je sastanak delegacije Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, sa predsednikom Ištvanom Pastorom na čelu i predsednika Narodne skupštine R.Srpske  Nedeljka Čubrilovića  sa saradnicima.

Predsednici Čubrilović i Pastor su ocenili višegodišnju saradnju dva parlamenta izuzetno dobrom i uspešnom, i istakli su da su u proteklom periodu dva parlamenta razmenila značajno iskustvo, izrazivši nadu da će saradnja biti nastavljena u tom pravcu.„Nadam se da će se ovim putem nastaviti i da ta saradnja neće biti samo na nivou parlamenata, nego da će imati konkretizaciju u određenim poslovima“, rekao je Čubrilović. On je naveo da je primer takve konkretizacije saradnje gostovanje Kečkemet siti baleta iz Mađarske, koji će izvesti baletsku predstavu „Oblijetanje“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci.

Skupština AP Vojvodine, zajedno sa Vladom Republike Mađarske i CED-om podržala je izvođenje baletske predstave „Oblijetanje“ pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Republike Srpske.„Imamo posebnu čast i zadovoljstvo što na kraju mandata imamo priliku da ugostimo naše velike prijatelje iz Skupštine AP Vojvodine“, rekao je Čubrilović.

I. Pastor je istakao da su na sastanku sumirani dobri rezultati i iskustva dugogodišnje saradnje dva parlamenta.
„Konstatovali smo i da će sutra biti konstituisana Skupština Republike Srpske u novom sazivu. Sigurno je da će se institucionalna saradnja nastaviti. Voleli bismo kada bi ta lična komponenta, koju budemo krenuli od sutra graditi, dostigla nivo koji smo uspeli izgraditi sa Čubrilovićem“, rekao je Pastor.

Nakon susreta delegacija dva parlamenta, Čubrilović i Pastor održali su u prostorijama parlamenta sastanak sa ambasadorom Republike Mađarske u BiH Nj. e. Kristijanom Pošom, ambasadorom Republike Srbije Aleksandrom Đorđevićem, generalnim konzulom Republike Srbije Milošem Vujićem, potpredsednikom Vlade Republike Srpske Antonom Kasipovićem, umetničkim direktorom  Kečkemet siti baleta Dorom Bartom, direktorom CED-a Laslom Čikom i direktorom   Narodnog pozorišta Republike Srpske  Dijanom Grbić.

Pod pokroviteljstvom predsednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića u Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjaluci izvedena baletska predstava „Oblijetanje“ Kečkemet siti baleta iz Mađarske.
Čubrilović je zahvalio predsedniku Skupštine AP Vojvodine Ištvanu Pastoru za dolazak ovog ansambla u Banjaluku, ali i za nesebičnu podršku koju godinama pruža Republici Srpskoj i njenim institucijama.

Predstavi su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog, političkog, kulturnog i društvenog života Banjaluke, Republike Srpske, te diplomatski predstavnici Srbije i Mađarske u BiH.

Ambasador Aleksandar Đorđević i generalni konzul Miloš Vujić, prisustvovali su kako susretu dve delegacije tako i na baletskoj predstavi u Narodnom pozorištu Republike Srpske.