Printer Friendly Version Oдржан састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника НСРС Недељка Чубриловића @ 16 November 2022 12:23 PM

14. новембра 2022.године у Народној скупштини Републике Српске  у Бања Луци одржан је састанак делегације Скупштине Аутономне покрајине Војводине, са председником Иштваном Пастором на челу и председника Народне скупштине Р.Српске  Недељка Чубриловића  са сарадницима.

Председници Чубриловић и Пастор су оценили вишегодишњу сарадњу два парламента изузетно добром и успешном, и истакли су да су у протеклом периоду два парламента разменила значајно искуство, изразивши наду да ће сарадња бити настављена у том правцу. „Надам се да ће се овим путем наставити и да та сарадња неће бити само на нивоу парламената, него да ће имати конкретизацију у одређеним пословима“, рекао је Чубриловић. Он је навео да је пример такве конкретизације сарадње гостовање Кечкемет сити балета из Мађарске, који ће извести балетску представу „Облијетање“ у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци.

Скупштина АП Војводине, заједно са Владом Републике Мађарске и ЦЕД-ом подржала је извођење балетске представе „Облијетање“ под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске.
„Имамо посебну част и задовољство што на крају мандата имамо прилику да угостимо наше велике пријатеље из Скупштине АП Војводине“, рекао је Чубриловић.

И. Пастор је истакао да су на састанку сумирани добри резултати и искуства дугогодишње сарадње два парламента. „Констатовали смо и да ће сутра бити конституисана Скупштина Републике Српске у новом сазиву. Сигурно је да ће се институционална сарадња наставити. Волели бисмо када би та лична компонента, коју будемо кренули од сутра градити, достигла ниво који смо успели изградити са Чубриловићем“, рекао је Пастор.

Након сусрета делегација два парламента, Чубриловић и Пастор одржали су у просторијама парламента састанак са амбасадором Републике Мађарске у БиХ Њ. е. Кристијаном Пошом, амбасадором Републике Србије Александром Ђорђевићем, генералним конзулом Републике Србије Милошем Вујићем, потпредседником Владе Републике Српске Антоном Касиповићем, уметничким директором  Кечкемет сити балета Дором Бартом, директором ЦЕД-а Ласлом Чиком и директором   Народног позориштa Републике Српске  Дијаном Грбић.

Под покровитељством председника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци изведена балетска представа „Облијетање“ Кечкемет сити балета из Мађарске.

Чубриловић је захвалио председнику Скупштине АП Војводине Иштвану Пастору за долазак овог ансамбла у Бањалуку, али и за несебичну подршку коју годинама пружа Републици Српској и њеним институцијама.
Представи су присуствовале бројне личности из јавног, политичког, културног и друштвеног живота Бањалуке, Републике Српске, те дипломатски представници Србије и Мађарске у БиХ.

Амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић, присуствовали су како сусрету две делегације тако и на балетској представи у Народном позоришту Републике Српске.