Printer Friendly Version Održana Svečana sednica Skupštine grada povodom 13. novembra - Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svetskom ratu @ 16 November 2022 11:43 AM

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svetskom ratu 13.11.2022. godine u 11.00 sati, u sali Gradske uprave održana je svečana sednica Skupštine grada.

Tom prilikom gradonačelnik Mirko Ćurić je istakao da su se na današnji dan naši preci oslobodili okupatora, a naša zemlja napokon dočekala da bude slobodna i da po prvi put posle viševekovne borbe bude dostojna svog bitisanja.

Gradonačelnik je podsetio da je tokom prve godine rata, 1914. godine ubijeno 79 Trebinjaca, dok je do 1916. godine raseljeno 40 trebinjskih sela sa 941 porodicom sa više hiljada članova.„ Zastava slobode zavijorila se 13. novembra 1918. godine u Trebinju i zato danas posle 104. godine, obeležavamo jednu veliku prekretnicu u istoriji našeg grada-dan kada je Treći bataljon 14. puka Timočke divizije oslobodio mesto u kome danas živimo i omogućio mu da piše nove stranice svoje budućnosti“, naveo je gradonačelnik.

Na svečanoj sednici gradonačelnik Trebinja uručio je Povelju grada Trebinja JZU Bolnica Trebinje i Domu zdravlja Trebinje koju su primili direktori ovih ustanova Nedeljko Lambeta i Maja Mićunović, dok je zahvalnicu grada uručio akademskom slikaru Mirjani Miri Maoduš .

Svečanoj sednici kao i polaganju venaca na Spomenik oslobodiocima Trebinja od 1914 do 1918. godine u ime Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci sa sedištem u Trebinju prisustvovao je Miroslav Marković.