Printer Friendly Version Promocija Zbornika radova sa Naučnog skupa „Oslobođenje Trebinja u Prvom svetskom Ratu“ @ 16 November 2022 11:36 AM

Povodom Dana oslobođenja Trebinja u Prvom svetskom ratu 12.11.2022. godine u 19.00 sati, u sali Gradske uprave održana je promocija Zbornika radova sa naučnog skupa „Oslobođenje Trebinja u Prvom svetskom Ratu“.

Ovaj naučni skup održan je u novembru 2018. godine, povodom obeležavanja veka od oslobođenja Trebinja u Velikom ratu, kada je 14. pešadijski puk Timočke divizije srpske vojske pobedonosno umarširao u Trebinje donevši slobodu nakon viševekovne turske i austrougarske okupacije ovih prostora.

Zbornik radova predstavlja naučne radove na aktuelne teme vezane za oslobođenje, dobrovoljačka pitanja, stradanje našeg stanovništva i sveštenstva, kao i vojne operacije u ratnom periodu.

Na promociji Zbornika govorili su predsednik Skupštine grada Dragoslav Banjak, dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu Dragan Mastilović, profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci Borivoje Milošević,  profesor na Filozofskom fakultetu u Prištini-Kosovska Mitrovica Vladan Virijević.

Promociji je u ime Konzularne kancelarije Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci sa sedištem u Trebinju prisustvovao Miroslav Marković.