Printer Friendly Version Промоција Зборника радова са Научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“ @ 16 November 2022 11:32 AM

Поводом Дана ослобођења Требиња у Првом светском рату 12.11.2022. године у 19.00 сати, у сали Градске управе одржана је промоција Зборника радова са научног скупа „Ослобођење Требиња у Првом светском Рату“.

Овај научни скуп одржан је у новембру 2018. године, поводом обележавања века од ослобођења Требиња у Великом рату, када је 14. пешадијски пук Тимочке дивизије српске војске победоносно умарширао у Требиње доневши слободу након вишевековне турске и аустроугарске окупације ових простора.

Зборник радова представља научне радове на актуелне теме везане за ослобођење, добровољачка питања, страдање нашег становништва и свештенства, као и војне операције у ратном периоду.

На промоцији Зборника говорили су председник Скупштине града Драгослав Бањак, декан Филозофског факултета у Источном Сарајеву Драган Мастиловић, професор на Филозофском факултету у Бањалуци Боривоје Милошевић,  професор на Филозофском факултету у Приштини-Косовска Митровица Владан Виријевић.

Промоцији је у име Конзуларне канцеларије Генералног конзулата Републике Србије у Бањалуци са седиштем у Требињу присуствовао Мирослав Марковић.