Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao Svečanoj akademiji u Banjaluci, povodom 47 godina postojanja Univerziteta u Banjaluci @ 9 November 2022 12:59 PM

Svečanom akademijom u Banskom dvoru održanom dana 08.11.2022. godine Univerzitet u Banjaluci obeležio je 47 godina postojanja. Dodeljena su priznanja najboljim studentima i onima koji su doprineli napretku Univerziteta.


Rektor prof. dr Radoslav Gajanin tom prilikom je  rekao da Univerzitet u Banja Luci u proteklih 47 godina kontinuirano napreduje na svim poljima. ,,Od proteklog Dana Univerziteta, osoblje je započelo aktivnosti na 22 nova nacionalna i 12 međunarodnih projekata, što nas čini naročito ponosnim'', poručio je Gajanin.

Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je rektoru Univerziteta u Banjaluci Radoslavu Gajaninu 47 godina postojanja ove visokoškolske ustanove, u kojoj se, kako je istakao, školuju najbolji kadrovi, i naglasio da je strateško opredeljenje Vlade R. Srpske unapređenje uslova za sticanje znanja sadašnjih i budućih generacija studenata. Premijer je naglasio da će Vlada i dalje nastojati da neguje sponu između obrazovanja i privrede, jer treba školovati kadar koji će doprinositi razvoju R. Srpske kao i da Vlada radi na tome da najboljim studentima univerziteta, obezbedi radno mesto u sistemu da bi oni dali doprinos još većem razvoju univerziteta i Republike.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević je rekao da je banjalučki univerzitet jedan od stubova akademske i naučne misli u R. Srpskoj. Istakao je da je Ministarstvo sa ovom visokoškolskom ustanovom u protekle četiri godine ostvarilo plodonosnu saradnju u pogledu reforme visokog obrazovanja.

Ministar prosvete i kulture Republike Srpske doc. dr Natalija Trivić rekla je da je resorno ministarstvo sa Univerzitetom imalo uspešnu saradnju, pogotovo na planu zajedničkih programa kada je reč o usaglašavanju upisnih politika u srednje škole.

Na svečanoj akademiji govorili su predsedavajući Rektorske konferencije / zbora BiH i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, predsednik Rektorske konferencije Srpske i rektor Univerziteta ,,Apeiron'' prof. dr Sanel Jakupović i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić. Oni su poslali jedinstvenu poruku i stav, pohvalivši saradnju sa Univerzitetom u Banja Luci.

Na ovoj svečanosti rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin uručio je povelje i plakete zaslužnim pojedincima. Povelja za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Banja Luci uručena je prof. dr Radovanu Viškoviću, predsedniku Vlade Republike Srpske, Đi Pingu, ambasadoru NR Kine u Bosni i Hercegovini i prof. dr Zoranu Miloševiću, pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodina.

Tradicionalno, uručene su i zlatne značke sa likom Nikole Tesle najboljim diplomiranim studentima prvog ciklusa studija u akademskoj 2021/22. godini.

Svečanoj akademiji u Banja Luci prisustvovao je i generalni konzul Miloš Vujić