Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао Свечаној академији у Бањалуци, поводом 47 година постојања Универзитета у Бањалуци @ 9 November 2022 12:51 PM

Свечаном академијом у Банском двору одржаном дана 08.11.2022. године Универзитет у Бањалуци обележио је 47 година постојања. Додељена су признања најбољим студентима и онима који су допринели напретку Универзитета.

Ректор проф. др Радослав Гајанин том приликом је  рекао да Универзитет у Бања Луци у протеклих 47 година континуирано напредује на свим пољима. ,,Од протеклог Дана Универзитета, особље је започело активности на 22 нова национална и 12 међународних пројеката, што нас чини нарочито поносним'', поручио је Гајанин.

Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је ректору Универзитета у Бањалуци Радославу Гајанину 47 година постојања ове високошколске установе, у којој се, како је истакао, школују најбољи кадрови, и нагласио да је стратешко опредељење Владе Р. Српске унапређење услова за стицање знања садашњих и будућих генерација студената. Премијер је нагласио да ће Влада и даље настојати да негује спону између образовања и привреде, јер треба школовати кадар који ће доприносити развоју Р. Српске као и да Влада ради на томе да најбољим студентима универзитета, обезбеди радно место у систему да би они дали допринос још већем развоју универзитета и Републике.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић је рекао да је бањалучки универзитет један од стубова академске и научне мисли у Р. Српској.
Истакао је да је Министарство са овом високошколском установом у протекле четири године остварило плодоносну сарадњу у погледу реформе високог образовања.

Министар просвете и културе Републике Српске доц. др Наталија Тривић рекла је да је ресорно министарство са Универзитетом имало успешну сарадњу, поготово на плану заједничких програма када је реч о усаглашавању уписних политика у средње школе.

На свечаној академији говорили су председавајући Ректорске конференције / збора БиХ и ректор Универзитета у Сарајеву проф. др Рифат Шкријељ, председник Ректорске конференције Српске и ректор Универзитета ,,Апеирон'' проф. др Санел Јакуповић и ректор Универзитета у Нишу проф. др Драган Антић. Они су послали јединствену поруку и став, похваливши сарадњу са Универзитетом у Бања Луци.

На овој свечаности ректор Универзитета проф. др Радослав Гајанин уручио је повеље и плакете заслужним појединцима. Повеља за заслуге и изузетан допринос развоју Универзитета у Бања Луци уручена је проф. др Радовану Вишковићу, председнику Владе Републике Српске, Ђи Пингу, амбасадору НР Кине у Босни и Херцеговини и проф. др Зорану Милошевићу, покрајинском секретару за високо образовање и научноистраживачку делатност АП Војводина.

Традиционално, уручене су и златне значке са ликом Николе Тесле најбољим дипломираним студентима првог циклуса студија у академској 2021/22. години.

Свечаној академији у Бања Луци присуствовао је и генерални конзул Милош Вујић.