Printer Friendly Version Obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11.11.2022. godine @ 9 November 2022 08:42 AM

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci ima čast da obavesti medije u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini da će, 11. novembra 2022. godine u 11.00 časova, generalni konzul Miloš Vujić, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, položiti venac na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“, u znak sećanja i pijeteta prema stradalim sunarodnicima.

Uloga Srbije u Prvom svetskom ratu, koji je započeo napadom Austrougarske na Srbiju, kao i njena ogromna žrtva (1.248.136 poginulih ili 28% ukupnog stanovništva, 52% muškog reproduktivnog stanovništva, 63% vojne efektive), bili su od izuzetnog značaja za okončanje najrazornijeg rata svetskih razmera.

Povodom obeležavanja godišnjice potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu, ovaj datum se u Republici Srbiji obeležava kao državni praznik, počev od 2011. godine. Na taj dan, kao i u nedelji koja prethodi obeležavanju Dana primirja, građani Srbije na reverima ističu značku koja simobolizuje pobedu u Velikom ratu - Natalijinu ramondu.

Cvet Natalijina ramonda  je odabran u znak sećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svetskog rata uzdigla i nastavila svoj put kojim i danas uspešno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu.

Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci koristi ovu priliku da pozove predstavnike medija, da u petak 11. novembra 2012. godine, u 11.00 časova, prisustvuju polaganju venaca na banjalučkom groblju „Sveti Pantelija“, kod Spomenika žrtvama veleizdajničkog procesa u Banjaluci.