Printer Friendly Version Обележавање Дана примирја у Првом светском рату, 11.11.2022. године @ 9 November 2022 08:40 AM

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци има част да обавести медије у Републици Српској, Босни и Херцеговини да ће, 11. новембра 2022. године у 11.00 часова, генерални конзул Милош Вујић, поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, положити венац на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, у знак сећања и пијетета према страдалим сународницима.

Улога Србије у Првом светском рату, који је започео нападом Аустроугарске на Србију, као и њена огромна жртва (1.248.136 погинулих или 28% укупног становништва, 52% мушког репродуктивног становништва, 63% војне ефективе), били су од изузетног значаја за окончање најразорнијег рата светских размера.
Поводом обележавања годишњице потписивања примирја у Првом светском рату, овај датум се у Републици Србији обележава као државни празник, почев од 2011. године. На тај дан, као и у недељи која претходи обележавању Дана примирја, грађани Србије на реверима истичу значку која симоболизује победу у Великом рату - Наталијину рамонду.

Цвет Наталијина рамонда  је одабран у знак сећања на васкрс Србије, која се из пепела Првог светског рата уздигла и наставила свој пут којим и данас успешно гради позицију водеће земље у региону.

Генерални конзулат Републике Србије у Бањалуци користи ову прилику да позове представнике медија, да у петак 11. новембра 2012. године, у 11.00 часова, присуствују полагању венаца на бањалучком гробљу „Свети Пантелија“, код Споменика жртвама велеиздајничког процеса у Бањалуци.