Printer Friendly Version Свечано обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“ у Хашанима @ 26 September 2022 10:52 AM

У Хашанима, родном месту књижевника Бранка Ћопића, 23.септембра 2022. године свечано је обележен завршетак треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  , који су заједнички финансирале владе Републике Србије и Републике Српске.

Завршетку пројекта присуствовала је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић и министарка просвете и културе Републике Српске др Наталија Тривић.

Том приликом потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић је истакла да обнова родне куће Бранка Ћопића, једног од најзначајнијих и најчитанијих српских писаца 20.века, није само испуњавање обавезе коју имамо према овом великану писане речи, већ и још један доказ братских и пријатељских односа Републике Српске и Републике Србије у свим областима, па тако и у култури.

„Сви заједно овде данас имамо много разлога за понос. Негујући нашу културну баштину, чувамо свој национални идентитет и трасирамо најбољи могући пут за будућа поколења. Верујем да смо заједничком реализацијом обнове овог спомен-подручја, створили услове да оно буде место окупљања садашњих и свих будућих генерација љубитеља књиге“, напоменула је министарка културе и додала да је пројекат „Башта сљезове боје“, ревитализације родног места Бранка Ћопића, један од најважнијих заједничких подухвата Србије и Републике Српске у области културе последњих година.

Према речима Гојковић Министарство културе и информисања и Влада Републике Србије су од почетка препознали огроман значај овог спомен-подручја и одлучно подржали пројекат обнове и уређења овог простора, што је још једна потврда чврстих узајамних веза и сарадње између Републике Српске и Србије у области културе, као и нераскидивих беочуга који спајају наш народ.

Министарка др Наталија Тривић је истакла да се завршава трећа фаза Спомен-подручја "Башта сљезове боје", посвећена Бранку Ћопићу, српском књижевном великану.

„Наставни планови и програми су испуњени Ћопићевим дјелима, а сигурно да ће Ћопићева кућа заједно са учионицом на отвореном већ од наредне године бити спремна за све ученике из Републике Српске, као и Србије гдје ће на несвакидашњи начин учити о Ћопићу - рекла је Тривићева.

Обележавању завршетка треће фазе пројекта „Башта сљезове боје“  присуствовао је и генерални конзул Р.Србије у Бања Луци Милош Вујић.