Printer Friendly Version U Muzeju savremene umetnosti Republike Srpske u Banjaluci otvorena je izložba Galerije Matice srpske @ 23 September 2022 12:45 PM

U Muzeju savremene umetnosti RS u Banja Luci 22.09. o.g., je otvorena izložba "Kolekcija kao ogledalo: Modernizam u delima umetnika iz kolekcije Galerije Matice srpske". Izložba se realizuje u godini obleežavanja jubileja 175 godina od osnivanja Galerije Matice srpske. te predstavlja 86 umetničkih dela, 75 slika, sedam skulptura i četiri grafike.

Autor izložbe i upravnik Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski u svom obraćanju medijima, istakla je da je ponosna što se deo jubileja odvija u Banjaluci, što govori o dobrim odnosima Novog Sada i Banjaluke i Republike Srpske i Republike Srbije.

Pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Republike Srbije Danijela Vanušić rekla je da večerašnja izložba banjalučkoj publici predstavlja ne samo ogledalo srpskog modernizma i društvenih prilika, nego i ogledalo višegodišnje saradnje Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske i Galerije Matice srpske, kao i resornih ministarstava Srpske i Srbije.

Ministar prosvete i kulture R. Srpske je rekla da će publika kroz umetnička dela Đorđa Krstića, Uroša Predića, Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Stevana Aleksića, Save Šumanovića, Milana Konjovića, Danice Jovanović Milana I Milovanovića moći da iščitava društvene i umetničke okolnosti u kojima su dela nastajala, kao u ogledalu kako to naslov izložbe ukazuje.

Svečanom otvaranju izložbe koja je medijski ispraćena, prisustvovale su istaknute ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života R. Srpske.

Ispred Generalnog konzulata Republike Srbije Banja Luka, svečanom otvaranju izložbe, prisustvovao je generalni konzul Miloš Vujić i konzul Vesna Marinković.