Printer Friendly Version У Музеју савремене уметности Репулике Српске у Бањалуци отворена је изложба Галерије Матице српске @ 23 September 2022 12:41 PM

У Музеју савремене уметности РС у Бања Луци 22.09. о.г., је отворена изложба "Колекција као огледало: Модернизам у делима уметника из колекције Галерије Матице српске". Изложба се реализује у години облеежавања јубилеја 175 година од оснивања Галерије Матице српске. те представља 86 уметничких дела, 75 слика, седам скулптура и четири графике.

Аутор изложбе и управник Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски у свом обраћању медијима, истакла је да је поносна што се део јубилеја одвија у Бањалуци,што говори о добрим односима Новог Сада и Бањалуке и Републике Српске и Републике Србије.

Помоћник министра за културно наслеђе и дигитализацију Републике Србије Данијела Ванушић рекла је да вечерашња изложба бањалучкој публици представља не само огледало српског модернизма и друштвених прилика, него и огледало вишегодишње сарадње Музеја савремене уметности Републике Српске и Галерије Матице српске, као и ресорних министарстава Српске и Србије.

Министар просвете и културе Р. Српске је рекла да ће публика кроз уметничка дела Ђорђа Крстића, Уроша Предића, Паје Јовановића, Надежде Петровић, Стевана Алексића, Саве Шумановића, Милана Коњовића, Данице Јовановић Милана И Миловановића моћи да ишчитава друштвене и уметничке околности у којима су дела настајала, као у огледалу како то наслов изложбе указује.

Свечаном отварању изложбе која је медијски испраћена, присуствовале су истакнуте личности из политичког, културног и јавног живота Р. Српске.

Испред Генералног конзулата Републике Србије Бања Лука, свечаном отварању изложбе, присуствовао је генерални конзул Милош Вујић и конзул Весна Маринковић.