Printer Friendly Version Обележен Дан српског јединства, слободе и националне заставе @ 16 September 2022 02:08 PM

У Бијељини је 15.09.2022. године одржана централна манифестација поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе. Свечаност је одржана од 11.00 часова на Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини, а свечаности је, пре централне свечаност,и  на локацији Велика Обарска озваничен почетак изградње ауто-пута Рача-Бијељина.

Обележавању су присуствовали председник Републике Србије господин Александар Вучић, председница Владе Републике Србије госпођа Ана Брнабић, министри у Влади Републике Србије, Патријарх српски Порфирије, председница Републике Српске госпођа Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ господин Милорад Додоик, председник Народне скупстине Републике Српске господин Недељко Чубриловић, премијер Р. Српске господин Радован Вишковић са министрима.

На обележавању почетка изградње ауто пута Бијељина – Рача, председник Србије Александар Вучић је поручио да овај ауто-пут значи живот за Семберију. Додао је да Србија са 100 милиона евра финансирати овај пројекат, и да ће грађани када буду готови радови, за око две и по до три године, моћи да стигну од Београда до Бијељине за само сат и пет или 10 минута, уколико не буде задржавања на граници. "Ми ћемо нашу деоницу ауто-пута Кузмин – Сремска Рача да завршимо за највише годину дана", рекао је Вучић и додао да је нови мост на Сави већ изграђен и да се сада ради преостали део пута.

Председник Вучић истакао је да ће Србија са своје стране градити ауто-пут ка Сарајеву на два правца: Кузмин – Сремска Рача и од Пожеге до Котромана са изласком на Вишеград. Остало је на вама, поручио је Вучић. "Ово су резултати који остају, нико то не може да избрише, ово је оно због чега ће и наша деца да буду поносна", навео је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик предложио је да се нова деоница ауто-пута, која почиње да се гради, од Раче до Бијељине, зове "Ауто-пут српског јединства", поручујући да лошим и похабаним путевима људи само одлазе, док новим, ауто-путевима људи долазе. Додик је захвалио на помоћи и подршци Србије и истакао да председник Александар Вучић никада није оклевао да помогне Српској и покаже свој однос на најбољи начин.

Указао је да нема општине у РС, укључујући и Брчко, у којој нема једног пројекта који финансира или суфинансира Србија. Додао је да ће нови пут значити за цео крај, јер је то један од највећих инфаструктурних пројеката тог дела РС. "Ићи ћемо и даље, до Приједора, Новог града. У преговорима смо за израду пројектне документације за брзу саобраћајницу од Бијељине, све до Сокоца, јер желимо у да се 'сретнемо' у Вишеграду, а онда од Вишеграда да наставимо до Требиња. Да Република Српска буде повезна ауто-путем", рекао је Додик.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је да је данас велики и важан дан за Републику Српску. "Срећна са што смо данас окупљени овим важним и великим послом. Данас, када славимо Дан српског јединства, слободе и националне заставе, окупили смо се да обележимо почетак изградње ауто-пута који ће спојити Бијељину и Рачу, Семберију и Срем, Српску и Србију", рекла је Цвијановићева, поручивши да су односи Републике Српске и Србије најбољи до сада.

Истакла је да градња ауто-пута Рача–Бијељина није само плод успешне сарадње, већ и симбол јединства.
Додала је да Република Српска никада није крила да је повезивање са Србијом у сваком погледу њен витални интерес и стратешки циљ.

На Тргу Краља Петра Првог Карађорђевића у Бијељини је у 11 часова Србија и Република Српска обележиле су заједнички празник – Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

Овај историјски тренутак захтева да се ујединимо под нашом тробојком, поручио је председник Србије Александар Вучић и додао да овим даном не обележавамо само три наша симбола него и саму суштину постојања. Председник Србије Александар Вучић захвалио је свима који размеју колико је значајан данашњи дан за српски народ у целини.

"Постојало је нешто јаче од дивизија и пукова и моћније од оружја тог 15. септембра 1918. када је српска војска кренула у пробијање Солунског фронта, постојало је јединство свих оних различитих, ни по чему истих – сељака и грађана, војника и официра, православних и других, оних који су изгубили мало и оних који су изгубили све", рекао је Вучић.

Указао је да је то био једини пут до слободе – удружити се и ујединити се и заједно кренути ка најсветијем циљу."Прво смо морали да се ујединимо да бисмо тек онда наше различитости могли да представимо као слободне", рекао је Вучић. Истакао је да ништа није важније него да препознамо тренутак у којем данас живимо, као и да се Србија суочава са озбиљним изазовима.

"Насрнули су на Косово и Метохију и по сваку цену хоће да га отму из наших руку, насрнули су и не питају како, не питају и не објашњавају чак ни зашто, не кажу ни зато – само хоће да до краја заврше оно то су одавно почели", рекао је Вучић.

Ја могу само једну ствар да им поручим, рекао је Вучић, "хоћете да нам узмете земљу и по ширини и по дужини, а ми вам ни педља наше земље нећемо дати". “Можете да имате силу какву хоћете, да будете моћни и велики, мали смо ми за вас. Разумемо ми нашу снагу, али има нешто што не можете да победите – правду, право, одлучност једног народа да буде свој на своме и да не прихвати неправду и на крају не можете да победите оно што ми сви осећамо – јединство нашег народа", нагласио је Вучић.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је ово посебан дан нашег јединства, и националне заставе.

"Јединство, као и слободу, увек морамо освајати и за њу се борити. Тако и за заставу, да би се вијорила мора бити одбрањена и сачувана. Као што се српска застава вијорила у Белој кући у Вашингтону у част српског народа и његове улоге у Првом светском рату. Хвала Србији на подршци Републици Српској и желимо да што пре ауто-путем повежемо Бањалуку са Бијељином и даље преко Раче са Србијом. Данас Срби имају две државе, али Срби морају знати пре свега да ћемо се борити за наше јединство у будућности. Мајка Србија је нешто што ми живимо овде. Осећамо братску љубав која из Србије долази нама и на то се поносимо", рекао је Додик.

Милорад Додик је захвалио председнику Србије и његовом тиму за све што је учинио и чини за  Српску поменувши да су се у прошлости људи из Републике Српске у Србији лечили и школовали као странци, а да то данас више није случај.

"Свет није више исти и тражи од нас да се изјаснимо и искажемо наше захтеве. Век иза нас био је век нашег страдања, али сам сигуран да ће будуће деценије бити деценије нашег јединства и уједињења. Наша застава је она око које се окупљамо, испод које стојимо и којој смо се заветовали", рекао је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да данашњи дан славимо као свој идентитет у свим својим елементима, вредности на којима почивамо и које су чуване и одбрањене кроз векове.

"Јединство, слобода и застава имају посебну важност и тежину и суштински се везују за нашу способност да опстанемо и трајемо. Српски народ је кроз историју често био посвађан и разједињен и лак плен многима који му нису желели добро. Данас живимо у временима у којима нам је потребно јединство да бисмо ишли напред и да би били способни да се суочимо са свим изазовима", истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да институције и Републике Српске и Србије предано раде на креирању свих неопходних услова у којима национално јединство и сарадња могу у потпуности доћи до изражаја, од заједничких инфраструктурних, привредних, туристичких, културних, образовних и свих других програма. "Подигнимо зато наше тробојке, јер су симбол нашег јединства. Живела Република Српска и Република Србија!", закључила је Жељка Цвијановић.

Партијарх српски Порфирије, на почетку обраћања, честитао је свима празник. "За нас све заставе започињу оном заставом која се цару Константину указала на небу, на застави тој био је знак најсветијег имена господа Исуса Христа. Свети цар је тај Христов знак поставио на заставе своје војске и извојевао победу и донео слободу које су постале ни мање ни више него темељ европске цивилизације", рекао је Порфирије

Указао је да је под том заставом цар Контантин дао слободу и могућност сваком народу на европском континенту да у складу са својим посебностима гради свој систем вредности, да организује свој културни и духовни живот и негује и чува свој духовни идентитет и своје народно јединство.

Где има цркве, има и нашег народа, поручио је патријарх и додао да где нема цркве пре или касније одумире и народ."Наше јединство није у бројкама, ни у математици и географији, није засновано на крви и тлу, није у кванитету него у квалитету", рекао је Порфирије и додао да наше јединство јесте и треба да остане духовно јединство. Душа српског народа јесте хришћанска православна вера, закључио је Порфирије.

Обележавању почетка градње ауто-пута Рача – Бијељина и централном обележавању присуствовали су амбасадор Александар Ђорђевић и генерални конзул Милош Вујић.