Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji Dani Srpske u Srbiji @ 13 September 2022 02:14 PM

Tradicionalna manifestacija "Dani Srpske u Srbiji", koja se u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji održava jubilarni deseti put, traje od 8. do 14. septembra u 10 gradova širom Srbije.  Projekat je pokrenut 2013. godine sa idejom da se građanima Srbije na uvek nov i jedinstven način predstavi Republika Srpska i njeni potencijali, kroz kulturu, umetnost, privredu, nauku i kao najbitnije učvrsti veza između srpskog naroda sa obe strane Drine.

Manifestacija je svečano otvorena 8. septembra u Narodnom pozorištu u Beogradu. Otvaranju su prisustvovali najviši predstavnici Republike Srpske i Republike Srbije, Patrijarh SPC Porfirije, ministri dve Vlade, generali Vojske i Policije, akademici, umetnici, itd. a zvanično je otvorio Predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

„Srbija je naš najveći spoljnotrgovinski partner, ali i investitor. Uprkos mišljenju da u politici i međudržavnim odnosima nema prijateljstva nego samo interesa, Srbija i Republika Srpska dokazuju suprotno: iskreno prijateljstvo i partnerstvo koje traje i trajaće dok je srpskog naroda“ istakao je Višković.

Patrijarh Srpski Porfirije blagoslovio je manifestaciju poručivši da je potrebno da Srbi ma gde živeli budu složni, a predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić je istakao da su na manifestaciji „Dani Srpske u Srbiji“ suštinski svi domaćini jer se ovde svi osećaju kao kod kuće.

Svečanom otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" ispred Generalnog konzulata Republike Srbije u Banja Luci prisustvovao je Generalni konzul Miloš Vujić.