Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић присуствовао традиционалној манифестацији Дани Српске у Србији @ 13 September 2022 02:11 PM

Традиционална манифестација "Дани Српске у Србији", која се у организацији Представништва Републике Српске у Србији одржава јубиларни десети пут, траје од 8. до 14. септембра у 10 градова широм Србије.  Пројекат је покренут 2013. године са идејом да се грађанима Србије на увек нов и јединствен начин представи Република Српска и њени потенцијали, кроз културу, уметност, привреду, науку и као најбитније учврсти веза између српског народа са обе стране Дрине.

Манифестација је свечано отворена 8. септембра у Народном позоришту у Београду. Отварању су присуствовали највиши представници Републике Српске и Републике Србије, Патријарх СПЦ Порфирије, министри две Владе, генерали Војске и Полиције, академици, уметници, итд. а званично је отворио Председник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

„Србија је наш највећи спољнотрговински партнер, али и инвеститор. Упркос мишљењу да у политици и међудржавним односима нема пријатељства него само интереса, Србија и Република Српска доказују супротно: искрено пријатељство и партнерство које траје и трајаће док је српског народа“ истакао је Вишковић.
Патријарх Српски Порфирије благословио је манифестацију поручивши да је потребно да Срби ма где живели буду сложни, а председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић је истакао да су на манифестацији „Дани Српске у Србији“ суштински сви домаћини јер се овде сви осећају као код куће.

Свечаном отварању манифестације "Дани Српске у Србији" испред Генералног конзулата Републике Србије у Бања Луци присуствовао је Генерални конзул Милош Вујић.