Printer Friendly Version Generalni konzul Miloš Vujić u radnoj poseti Trebinju @ 16 August 2022 09:03 AM

Generalni konzul Republike Srbije u Banja Luci, Miloš Vujić, boravio je u Trebinju od 09.08. do 11.08.2022.godine,  gde je obavio niz sastanaka sa brojnim domaćinima sa područja istočne Hercegovine.

Sastanci su održani sa Vladikom Zahumsko-Hercegovačkim Dimitrijem, gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem, načelnicima 6 opština sa teritorije istočne Hercegovine, direktorom Elektroprivrede Republike Srpske Lukom Petrovićem, direktorom Agrarnog fonda Veselinom Dutinom, načelnikom policijske uprave Trebinje Sinišom Laketom i komandirom granične policije Nikolom Drapićem.

Sastanak sa gradonačelnikom Trebinja održan je 10.08. 2022. godine  u prostorijama Gradske uprave. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić  je zahvalio generalnom konzulu na izdvojenom vremenu kao i na kontinuiranoj podršci koju Predsednik i Vlada Republike Srbije pružaju ne samo Trebinju i okolini, već i istočnoj Hercegovini i celoj Republici Srpskoj, što se ogleda u  saradnji u svim oblastima i na najvišem nivou u istoriji. Kao najsvežiji primer odlične saradnje istaknuta je nedavna akcija gašenja šumskih požara u kojoj su učestvovali i helikopteri MUP-a Republike Srbije.

Gradonačelnik Trebinja je posebno istakao da je Trebinje prepoznato kao izuzetna turistička destinacija, a od izuzetne važnosti u ostvarivanju punog turističkog potencijala grada Trebinja bi bila najavljena izgradnja aerodroma, a koji bi olakšao i vezu građana Hercegovine sa Beogradom sa kojim su prema rečima gradonačelnika istorijski vezani. 

Generalni konzul se zahvalio domaćinu na dobrodošlici i obavestio ga da je jedan od glavnih prioriteta predsednika Republike, gospodina Aleksandra Vučića, i svake Vlade R. Srbije u poslednjih 10 godina pomoć Republike Srbije Republici Srpskoj, kao i da će tako biti i ubuduće. GK Miloš Vujić je posebno naglasio da su njegova vrata, kao i vrata konzularne kancelarije u Trebinju, uvek otvorena za sve predloge koje će omogućiti bolji i lakši život građanima Trebinja i okoline i da treba podržati što više takvih projekata, a da će on sa svoje strane učiniti sve kako bi se dobila neophodna podrška nadležnih institucija Republike Srbije.

Nakon održanog sastanka, gradonačelnik i generalni konzul su posetili vrtić „Srbija“ u Trebinju, čiju je izgradnju finansirala Vlada Republike Srbije, a zatim su obišli i Stari grad gde su u toku radovi na popločavanju ulica i sanaciji zidina.

Prilikom obilaska Starog grada, gradonačelnik još jednom zahvalio Republici Srbiji na izdvojenim sredstvima budući da je Stari grad turistički biser od kojeg Trebinje živi i razvija se. Sastanku Generalnog konzula sa gradonačelnikom Trebinja prisustvovali su i ispred gradske uprave Trebinja načelnik Odeljenja za komunalno-inspekcijske poslove Spasoje Radović, načelnik odeljenja za prostorno uređenje Vedran Furtula i načelnik odeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje Slađana Skočajić.

Po završenom sastanku sa gradonačelnikom Trebinja u prostorijama Konzularne kancelarije Trebinje održan je sastanak sa načelnicima opština u istočnoj Hercegovini. Sastanku su prisustvovali načelnici opština Gacko (dr Ognjen Milinković), Nevesinje (Milenko Avdalović), Ljubinje (Stevo Drapić), Berkovići (Nenad Abramović), Istočni Mostar (Božo Sjeran) i predsednik skupštine opštine Bileća (Mato Vujović). Tom prilikom GK Miloš Vujić je istakao da je sastanak organizovan kako bi iz prve ruke čuo o problemima sa kojima se susreću lokalne vlasti i građani u hercegovačkim opštinama, kao i da se vidi da li i na koji način Republika Srbija može da pomogne kako bi se ostvario bolji život.

Predstavnici 6 istočno-hercegovačkih opština su zahvalili na pozivu, kao i na podršci koju Republika Srbija pružaju u materijalnom i svakom drugom smislu kroz razne projekte koji omogućavaju lakši život građanima u njihovim sredinama, u cilju ostanka srpskog naroda na tim prostorima. Predstavnici svih 6 opština saglasni da je osnovni problem loša putna infrastruktura iz čega nastaje većina drugih problema.  U daljem razgovoru se kao urgentan problem izdvojilo pitanje naknade štete (posebno u opštinama Bileća, Ljubinje i Berkovići) nastale tokom nedavnog zemljotresa.

U Konzularnoj kancelariji Trebinje istog dana održan je i sastanak sa direktorom Agrarnog fonda Veselinom Dutinom. Generalni konzul je pohvalio organizaciju Agrarnog fonda i njihov projekat „Hercegovačka kuća (Herzeg house)“ kao brend od izuzetnog značaja za grad Trebinje i celu istočnu Hercegovinu u cilju daljeg razvoja, odnosno pozicioniranja i prepoznavanja na tržištu. Zamolio gosta za obaveštenje o načinu funkcionisanja Agrarnog fonda, kao i o načinu na koji Republika Srbija eventualno može da pomogne.

Direktor Agrarnog fonda je prisutne upoznao sa osnovnim podacima poslovanja Agrarnog fonda kao krovne organizacije i njegove poslovne jedinice „Hercegovačka kuća“ i istakao je da su nadležni organi Republike Srpske i Republike Srbije prepoznali „Hercegovačku kuću“ kao lokalni brend sa velikim potencijalom za dalji razvoj od čega bi korist imala i lokalna zajednica i Republika Srpska. Ostvaren je dobar kontakt i sa  Ministarstvom poljoprivrede Republike Srbije u cilju proširenja na tržište Republike Srbije, a od velike važnosti je i podrška predsednika Republike Srbije, gospodina Aleksandra Vučića, koju pružio prilikom njegove posete Trebinju 2018. godine, kada je načelno dogovoreno i da se „Hercegovačkoj kući“ besplatno ustupi odgovarajući prostor u centru Beograda na duži niz godina. Prema rečima gospodina Dutine prostor je izabran i većina potrebnih dozvola su obezbeđene, te se otvaranje očekuje u skorije vreme.

Drugog dana posete Trebinju, upriličen je sastanak i sa Lukom Petrovićem generalnim direktorom Elektroprivrede Republike  Srpske, a na sastanku su prisutni upoznati sa sa načinom funkcionisanja Elektroprivrede Republike Srpske i osnovnim podacima i problemima sa kojima se susreću. Kao primer uzeta izgradnja TE „Buk Bijela“ koja osporavana na državnom nivou BiH od strane predstavnika drugih naroda, iako je projekat od državnog značaja.

Luka Petrović je naveo kako Elektroprivreda RS dobro funkcioniše uprkos izazovnim vremenima i da zahvalnost za navedeno duguje i Predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću, odnosno Vladi Republike Srbije i nadležnom resoru koji kontinuirano pružaju podršku za sve projekte.
Uz obostranu konstataciju o odličnoj saradnji svih organa Republike Srbije i Republike Srpske, koja na najvišem nivou, Generalni konzul obavestio da, ukoliko potrebno, Generalni konzulat R. Srbije u Banja Luci i konzularna kancelarija u Trebinju stoje na usluzi u cilju eventualnog dobijanja potrebnih dozvola nadležnih organa Republike Srbije i druge podrške.

Dana 11.08.2022. godine generalni konzul Miloš Vujić je posetio Eparhiju zahumsko-hercegovačku i upriličen je sastanak sa Vladikom Zahumsko –Hercegovačkim Dimitrijem. Generalni konzul je zahvalio episkopu Dimitriju  na dobrodošlici i izdvojenom vremenu, a istako je aktivnosti eparhije zahumsko-hercegovačke koje su od velike važnosti za spajanje i očuvanje srpskog naroda na prostoru istočne Hercegovine.

Vladika Zahumsko-Hercegovačkim Dimitrije je obavestio o načinu funkcionisanja Eparhije na čijem je čelu, kao i o radu brojnih crkava i manastira koji se nalaze na njihovom području, što je svakako dokaz o viševekovnom prisustvu srpskog naroda na području istočne Hercegovine. Izneo mišljenje da se mora dodatno raditi i pomagati srpsko stanovništvo, s obzirom na postojeću tendenciju smanjenja populacije u ruralnim krajevima.

Vladika je, takođe, obavestio Generalnog konzula da je zadovoljan činjenicom da poslednjih godina mnogo naroda prisutno na liturgijama i drugim bogosluženjima što prema njegovom mišljenju znak da narod na tom području tradicionalno vezan za SPC, koja ima ulogu stožera oko koje se narod okuplja, a da ga pre svega raduje činjenica da na istim prisutno sve više mladih ljudi i dece. Zahvalio je, takođe, na pomoći koju je Republika Srbija pružila pre svega oko projekta u selu Mrkonjići (rodno mesto sv. Vasilija Ostroškog) i koju nastavlja da pruža kroz druge projekte od važnosti.

Svim sastancima pored generalnog konzula Miloša Vujića prisustvovali su vicekonzul Dejan Zafirov i šef Konzularne kancelarije u Trebinju Miroslav Marković.