Printer Friendly Version Генерални конзул Милош Вујић у радној посети Требињу @ 16 August 2022 08:53 AM

Генерални конзул Републике Србије у Бања Луци, Милош Вујић, боравио је у Требињу од 09.08. до 11.08.2022.године,  где је обавио низ састанака са бројним домаћинима са подручја источне Херцеговине.

Састанци су одржани са Владиком Захумско-Херцеговачким Димитријем, градоначелником Требиња Мирком Ћурићем, начелницима 6 општина са територије источне Херцеговине, директором Електропривреде Републике Српске Луком Петровићем, директором Аграрног фонда Веселином Дутином, начелником полицијске управе Требиње Синишом Лакетом и командиром граничне полиције Николом Драпићем.

Састанак са градоначелником Требиња одржан је 10.08. 2022. године  у просторијама Градске управе. Градоначелник Требиња Мирко Ћурић  је захвалио генералном конзулу на издвојеном времену као и на континуираној подршци коју Председник и Влада Републике Србије пружају не само Требињу и околини, већ и источној Херцеговини и целој Републици Српској, што се огледа у  сарадњи у свим областима и на највишем нивоу у историји. Као најсвежији пример одличне сарадње истакнута је недавна акција гашења шумских пожара у којој су учествовали и хеликоптери МУП-а Републике Србије.

Градоначелник Требиња је посебно истакао да је Требиње препознато као изузетна туристичка дестинација, а од изузетне важности у остваривању пуног туристичког потенцијала града Требиња би била најављена изградња аеродрома, а који би олакшао и везу грађана Херцеговине са Београдом са којим су према речима градоначелника историјски везани. 

Генерални конзул се захвалио домаћину на добродошлици и обавестио га да је један од главних приоритета председника Републике, господина Александра Вучића, и сваке Владе Р. Србије у последњих 10 година помоћ Републике Србије Републици Српској, као и да ће тако бити и убудуће. ГК Милош Вујић је посебно нагласио да су његова врата, као и врата конзуларне канцеларије у Требињу, увек отворена за све предлоге које ће омогућити бољи и лакши живот грађанима Требиња и околине и да треба подржати што више таквих пројеката, а да ће он са своје стране учинити све како би се добила неопходна подршка надлежних институција Републике Србије.

Након одржаног састанка, градоначелник и генерални конзул су посетили вртић „Србија“ у Требињу, чију је изградњу финансирала Влада Републике Србије, а затим су обишли и Стари град где су у току радови на поплочавању улица и санацији зидина.

Приликом обиласка Старог града, градоначелник још једном захвалио Републици Србији на издвојеним средствима будући да је Стари град туристички бисер од којег Требиње живи и развија се. Састанку Генералног конзула са градоначелником Требиња присуствовали су и испред градске управе Требиња начелник Одељења за комунално-инспекцијске послове Спасоје Радовић, начелник одељења за просторно уређење Ведран Фуртула и начелник одељења за културу, породицу, спорт и образовање Слађана Скочајић.

По завршеном састанку са градоначелником Требиња у просторијама Кoнзуларне канцеларије Требиње одржан је састанак са начелницима општина у источној Херцеговини. Састанку су присуствовали начелници општина Гацко (др Огњен Милинковић), Невесиње (Миленко Авдаловић), Љубиње (Стево Драпић), Берковићи (Ненад Абрамовић), Источни Мостар (Божо Сјеран) и председник скупштине општине Билећа (Мато Вујовић). Том приликом ГК Милош Вујић је истакао да је састанак организован како би из прве руке чуо о проблемима са којима се сусрећу локалне власти и грађани у херцеговачким општинама, као и да се види да ли и на који начин Република Србија може да помогне како би се остварио бољи живот.

Представници 6 источно-херцеговачких општина су захвалили на позиву, као и на подршци коју Република Србија пружају у материјалном и сваком другом смислу кроз разне пројекте који омогућавају лакши живот грађанима у њиховим срединама, у циљу останка српског народа на тим просторима. Представници свих 6 општина сагласни да је основни проблем лоша путна инфраструктура из чега настаје већина других проблема.  У даљем разговору се као ургентан проблем издвојило питање накнаде штете (посебно у општинама Билећа, Љубиње и Берковићи) настале током недавног земљотреса.

У Конзуларној канцеларији Требиње истог дана одржан је и састанак са директором Аграрног фонда Веселином Дутином. Генерални конзул је похвалио организацију Аграрног фонда и њихов пројекат „Херцеговачка кућа (Herzeg house)“ као бренд од изузетног значаја за град Требиње и целу источну Херцеговину у циљу даљег развоја, односно позиционирања и препознавања на тржишту. Замолио госта за обавештење о начину функционисања Аграрног фонда, као и о начину на који Република Србија евентуално може да помогне.

Директор Аграрног фонда је присутне упознао са основним подацима пословања Аграрног фонда као кровне организације и његове пословне јединице „Херцеговачка кућа“ и истакао је да су надлежни органи Републике Српске и Републике Србије препознали „Херцеговачку кућу“ као локални бренд са великим потенцијалом за даљи развој од чега би корист имала и локална заједница и Република Српска. Остварен je добар контакт и са  Министарством пољопривреде Републике Србије у циљу проширења на тржиште Републике Србије, а од велике важности је и подршка председника Републике Србије, господина Александра Вучића, коју пружио приликом његове посете Требињу 2018. године, када је начелно договорено и да се „Херцеговачкој кући“ бесплатно уступи одговарајући простор у центру Београда на дужи низ година. Према речима господина Дутине простор је изабран и већина потребних дозвола су обезбеђене, те се отварање очекује у скорије време.

Другог дана посете Требињу, уприличен је састанак и са Луком Петровићем генералним директором Електропривреде Републике  Српске, а на састанку су присутни упознати са са начином функционисања Електропривреде Републике Српске и основним подацима и проблемима са којима се сусрећу. Као пример узета изградња ТЕ „Бук Бијела“ која оспоравана на државном нивоу БиХ од стране представника других народа, иако је пројекат од државног значаја.

Лука Петровић је навео како Електропривреда РС добро функционише упркос изазовним временима и да захвалност за наведено дугује и Председнику Републике Србије, господину Александру Вучићу, односно Влади Републике Србије и надлежном ресору који континуирано пружају подршку за све пројекте.

Уз обострану констатацију о одличној сарадњи свих органа Републике Србије и Републике Српске, која на највишем нивоу, Генерални конзул обавестио да, уколико потребно, Генерални конзулат Р. Србије у Бања Луци и конзуларна канцеларија у Требињу стоје на услузи у циљу евентуалног добијања потребних дозвола надлежних органа Републике Србије и друге подршке.

Дана 11.08.2022. године генерални конзул Милош Вујић је посетио Епархију захумско-херцеговачку и уприличен је састанак са Владиком Захумско –Херцеговачким Димитријем. Генерални конзул је захвалио епископу Димитрију  на добродошлици и издвојеном времену, а истако је активности епархије захумско-херцеговачке које су од велике важности за спајање и очување српског народа на простору источне Херцеговине.

Владика Захумско-Херцеговачким Димитрије је обавестио о начину функционисања Епархије на чијем је челу, као и о раду бројних цркава и манастира који се налазе на њиховом подручју, што је свакако доказ о вишевековном присуству српског народа на подручју источне Херцеговине. Изнео мишљење да се мора додатно радити и помагати српско становништво, с обзиром на постојећу тенденцију смањења популације у руралним крајевима.

Владика је, такође, обавестио Генералног конзула да је задовољан чињеницом да последњих година много народа присутно на литургијама и другим богослужењима што према његовом мишљењу знак да народ на том подручју традиционално везан за СПЦ, која има улогу стожера око које се народ окупља, а да га пре свега радује чињеница да на истим присутно све више младих људи и деце. Захвалио је, такође, на помоћи коју је Република Србија пружила пре свега око пројекта у селу Мркоњићи (родно место св. Василија Острошког) и коју наставља да пружа кроз друге пројекте од важности.

Свим састанцима поред генералног конзула Милоша Вујића присуствовали су вицеконзул Дејан Зафиров и шеф Конзуларне канцеларије у Требињу Мирослав Марковић.