Printer Friendly Version Obeležen „Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine – Milića Gaj“ @ 29 July 2022 07:43 AM

U organizaciji Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Republike Srpske, SUBNOR Repulike Srpske i opštine Kozarska Dubica, dana 27.07.2022. godine obeležen je „Dan ustanka protiv fašizma 1941. godine“ u Milića Gaju.

Program je započet polaganjem venaca i cveća na Partizanskom groblju u Knežici, gde su vence položili Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik, ministri u Vladi Republike Srpske Petar Đokić i Duško Milunović, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije Miodrag Kapor, predstavnik Ambasade Ruske Federacije u BiH, načelnici opština i drugi visoki zvaničnici.

Drugi deo programa održan je u Milića Gaju uz kulturno umetnički program i obraćanje zvaničnika. Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je naveo da je „Srpski narod slobodarski narod koji nikada nije dozvolio da bude pokoren, što se vidi i na mestima poput Milića Gaja, i da su samo Srbi dizali bune protiv fašizma na ovim prostorima 1941. godine, a da je laž da su to bili narodi i narodnosti BiH koja je nastala tek zasedanjem AVNOJ-a 1943. godine, čiji prostor su do tada pokrivale 4 banovine. Moramo da govorimo istorijske istine jer će nam onda svima biti lakše da prihvatimo budućnost.“ Dalje je naveo da komunistička vlast u Jugoslaviji nije u dovoljnoj meri vratila narodu Potkozarja za svu žrtvu koju je dao.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović je izjavio da „srpski narod gde god da se nalazi, a posebno na ovim prostorima, mora da održava sećanje na Drugi svetski rat kako bi nas to spasilo u budućnosti“. Drugi govornici su potvrdili da je antifašistička tekovina na ovim prostorima zalog srpskog naroda za slobodu i mir svih naroda.

Obeležavanju „Dana ustanka protiv fašizma 1941. godine – Milića Gaj“ ispred Generalnog konzulata Republike Srbije prisustvovao je vicekonzul Dejan Zafirov.