Printer Friendly Version Обележен „Дан устанка против фашизма 1941. године – Милића Гај“ @ 29 July 2022 07:41 AM

У организацији Одбора за неговање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, СУБНОР Репулике Српске и општине Козарска Дубица, дана 27.07.2022. године обележен је „Дан устанка против фашизма 1941. године“ у Милића Гају.


Програм је започет полагањем венаца и цвећа на Партизанском гробљу у Кнежици, где су венце положили Српски члан председништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади Републике Српске Петар Ђокић и Душко Милуновић, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије Миодраг Капор, представник Амбасаде Руске Федерације у БиХ, начелници општина и други високи званичници.
Други део програма одржан је у Милића Гају уз културно уметнички програм и обраћање званичника. Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је навео да је „Српски народ слободарски народ који никада није дозволио да буде покорен, што се види и на местима попут Милића Гаја, и да су само Срби дизали буне против фашизма на овим просторима 1941. године, а да је лаж да су то били народи и народности БиХ која је настала тек заседањем АВНОЈ-а 1943. године, чији простор су до тада покривале 4 бановине. Морамо да говоримо историјске истине јер ће нам онда свима бити лакше да прихватимо будућност.“ Даље је навео да комунистичка власт у Југославији није у довољној мери вратила народу Поткозарја за сву жртву коју је дао.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић је изјавио да „српски народ где год да се налази, а посебно на овим просторима, мора да одржава сећање на Други светски рат како би нас то спасило у будућности“. Други говорници су потврдили да је антифашистичка тековина на овим просторима залог српског народа за слободу и мир свих народа.

Обележавању „Дана устанка против фашизма 1941. године – Милића Гај“ испред Генералног конзулата Републике Србије присуствовао је вицеконзул Дејан Зафиров.